Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telefusjon i tåka

Tåka hindret i går den nye telekongen Tormod Hermansen og samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll fra å presentere fusjonsavtalen mellom Telia og Telenor på Gardermoen. Også avtalen er tåkelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hele den topptunge Telenor-delegasjonen ble sittende værfaste på Arlanda flyplass utenfor Stockholm i går, etter at den svenske presentasjonen og signeringen av den historiske avtalen var gjennomført.

På Gardermoen lå tåka tjukk, og ikke et fly fikk lande. Så der satt de i flere timer, Tormod Hermansen, Dag Jostein Fjærvoll, Telenors styreformann Arnfinn Hofstad og resten av den store delegasjonen.

- Også telefusjonen synes å være noe tåkelagt ettersom nesten ti ukers forhandlinger ikke engang har avklart hvor forretningsområdene skal plasseres. Beklager du som samferdselsminister at dere ikke kunne presentere en ferdig løsning?

- Nei, jeg gjør ikke det. Vi mener at vi har full tillit til selskapenes ledelse og at de på forretningsmessig grunnlag skal plassere de ulike områdene. I en viss fase trodde vi ikke at selskapene var i stand til å foreta en avklaring, men det spilte vi tilbake igjen, det må i det minste være deres oppgave, sier Fjærvoll.

Ikke garantere

Han vil ikke garantere at det blir en deling mellom landene i plasseringen av de tre mest prestisjetunge områdene: Mobil-, satelitt- og nett-tjenester.

- Men det har hele tida vært en forutsetning?

- Ja, det har det.

Knallhardt

Ingen la i går skjul på at det har vært knallharde tak i forhandlingene mellom Telenor og Telia, både mellom eierne og mellom ledelsene i de to teleselskapene.

Helt fram til i går formiddag pågikk forhandlingene, som inntil det siste har dreid seg om personvalg, styresammensetning og til en viss grad eierfordelingen på 60- 40 i svenskenes favør.

Formelt sett har svenskene vunnet, med like mange styremedlemmer fra hvert land har den svenske SAS-sjefen, Jan Stenberg, dobbeltstemme som styreformann. I konsernledelsen er fem av ni svensker. Men ingen av disse faktorene tar hensyn til at Tormod Hermansen er en knallhard forhandler og leder. Det var nok ikke bare ironi da den svenske næringsministeren i går uttalte at:

- Det var behov for to svenske visekonsernsjefer i tillegg til svensk styreformann for å hamle opp med Tormod Hermansen.