Telefusjonen kan havarere

Sammenslåingen mellom Telenor og Telia står i fare for å havarere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den svenske regjeringen med næringsminister Bjørn Rosengren i spissen ønsker ikke at det blir noe av fusjonen mellom de to selskapene, melder VG og Aftonbladet.

Får Rosengren bestemme alene, kan trolig avtalen mellom de to selskapene legges død. Bare statsministrene i Norge og Sverige kan redde avtalen, skriver VG.

Svenskene ønsker å kamuflere sin motvilje mot fusjonen ved å framstille saken slik at det er EU som stikker kjepper i hjulene på sammenslåingen.

Rosengrens taktikk er å si at de kravene EU har stilt om salg av kabel-tv-delen av Telia, er for urimelige og derfor ikke kan godtas av Sverige.

- Han (Rosengren) vil ikke være den som bryter avtalen mellom Telia og Telenor. Det ser bedre ut å la EU-kommisjonen være den som setter urimelige vilkår for å godkjenne fusjonen , skriver Aftonbladet.

Hermansen-kritikken

Ifølge VG har det svenske næringsdepartementet angrepet fusjonsavtalen nærmest fra første sekund etter at den ble underskrevet. Angrepet har vært rettet inn mot bytteforholdet mellom Telia og Telenor i det nye selskapet og mot den utpekte konsernsjefen, Tormod Hermansen. I allianse med svenske fagforeninger er svensk presse blitt brukt til voldsomme utfall mot Hermansen. Han er blitt kritisert for barten sin, klærne, brillene, samfunnssynet sitt og for manglende samarbeidsevne.

Motviljen på svensk side skal ha vært så sterk at den utpekte styreformannen i det fusjonerte selskapet, SAS-sjef Jan Stenberg, nektet å ta telefonen når Hermansen ringte.

Milliardtap på Hermansen

Svenskene har til og med gått så langt at de har laget en beregning som viser at den svenske staten vil tape flere milliarder kroner ved børsnotering med Hermansen som toppsjef. Sverige har også krevd reforhandling av eierforholdet mellom de to selskapene i den nye sammenslåtte skandinaviske telegiganten. Eierforholdet i avtalen er 60 prosent til Sverige og 40 prosent til Norge.

Statsminister Kjell Magne Bondevik har ikke ønsket å uttale seg om opplysningene, men samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll er optimist.

- Vi har en klar avtale mellom de to landene, og jeg ser ingen grunn til at det ikke skal bli en fusjon, sier Fjærvoll til Dagens Næringsliv.

(NTB)