Telefusjonen klar i natt

STOCKHOLM (Dagbladet): 20 timer på overtid signerte samferdselsminister Dag Jostein Fjærvoll og den svenske næringsministeren Björn Rosengren fusjonsavtalen mellom Telenor og Telia nærmere klokka 06.30 i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har politikerne koblet seg av fusjonsarbeidet. Resten er opp til styret og den nye konsernledelsen.

Men før avtalen kom i havn hadde det utspilt seg en av de selsomste begivenheter selv erfarne forhandlere og reportere aldri hadde opplevd maken til.

Samtalene kom først i gang ved 16.00-tiden i går, fire og en halv time etter planen. Deretter holdt de svenske og norske forhandlerne det gående i time etter time. Uenigheten om de ansattes styrerepresentasjon var årsaken til at det tok så lang tid før de to statsrådene kunne undertegne sine papirer.

Da reportere fra svenske og norske medier ble sluppet opp i næringsdepartementet for å være vitne til seremonien ved 04.30-tiden, ble statsrådene helt overraskende gjort oppmerksomme på at det faktisk ikke var kommet istand en avtale mellom fagforeningene og de øvrige forhandlingspartnerne. Deretter foregikk det høylydt diskusjon og tydelige tautrekninger mellom de ansatte og selskapenes ledelse.

Først etter to timer ble det klart at de ansatte aksepterte at det nye konsernets styre skal ha to ansatte-representanter fra norsk side og to ansatte-representanter fra svensk side i konsernstyret.

- Jeg er mektig irritert på Björn Rosengren for at dette ikke ble ordnet for lenge siden, sa påtroppende konsernsjef Tormod Hermansen da farsen hadde pågått i en times tid.

Det ble imidlertid orden på sakene da klokka nærmet seg 06.00.

God avtale

Da de to statsrådene endelig satte seg ved bordet, bemerket den svenske næringsministeren tørt at nå har politikerne sluppet tak i forhandlingene. Heretter er det styret og administrasjonen i det nye selskapet som har hele ansvaret for den videre prosessen.

- Nå skal alle uklarheter være avklart. Det som gjenstår er arbeidet med børsnoteringen. Det vil skje i løpet av våren, men også for det arbeidet har vi lagt retningslinjer, sa Rosengren.

Dag Jostein Fjærvoll var i upåklagelig humør etter å ha forhandlet og drevet taktisk spill et sammenhengende døgn. Han mente det ikke kunne være grunnlag for å kritisere at de to selskapene forhandlet så lenge som mulig for å få til en best mulig avtale.

- Dette er nordens største sammenslåing. Europas sjette største og kanskje beste telekonserner. Slike ting tar tid.

Tapte kampen

Etter dager med utstrakt maktdemonstrasjon fra norsk side mot at næringsminister Björn Rosengren hadde utnevnt Jan-Åke Kark til spesialrådgiver - ved siden av å være styreformann - var det tidlig i morgentimene i dag klart at Fjærvoll og Tormod Harmansen hadde tapt den maktkampen.

- Det blir just presis som vi har sagt. Kark blir spesialrådgiver. Ikke et komma er endret, sa pressetalsmann Lars Georgsson i morgentimene i dag.

Til dette hadde verken Dag Jostein Fjærvoll eller andre i det norske selskapet noen gode kommentarer.

- Det var nødvendig å forhandle lenge, var det eneste Fjærvoll ville si om dette.