Telefusjonen må vente fire måneder

Telia og Telenor må vente minst fire måneder før de kan bli ett selskap. EU-kommisjonen vil granske fusjonsavtalen enda grundigere for å se om den er i pakt med EUs konkurranseregler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den foreslåtte sammenslåingen gir grunn til store betenkeligheter fra et konkurransesynspunkt, skriver EU-kommisjonen i tirsdagens avgjørelse, og kan dermed ikke svare klart på om gigantfusjonen mellom de statlige teleselskapene er i pakt med EU-reglene som forvaltes av EU-kommissær Karel van Miert.

Skuffet

Den framtidige sjefen for det norsk-svenske selskapet, Tormod Hermansen, sier at kommisjonens avgjørelse er skuffende. - Men vi har hele tiden vært klar over at en sammenslåing kan bli gjenstand for en ny studie, og vi går inn i denne fasen med stor optimisme. Vi er overbevist at EU-kommisjonen vil se fordelene for forbrukerne ved sammenslåingen mellom Telia og Telenor, sa Hermansen.

Han avviser at en sammenslåing vil begrense konkurransen på telemarkedet.

- Tvert i mot. Den vil åpne opp for nye aktører i det nordiske markedet, sier han.

Fortsatt tvil

På de seks ukene som har gått siden fusjonen formelt ble meldt til kommisjonen, har ingen av selskapene klart å overbevise kommisjonen om at de konkurransemessige betenkelighetene er grunnløse.

Selskapenes foreslåtte salg av virksomheter i partnerlandet (Telia skal blant annet selge sitt norske datterselskap) er ikke nok til å fjerne tvil om at sammenslåingen kan ha negative konsekvenser for konkurransen.

For EU er det teleselskapenes engasjement i distribusjon av fjernsynssendinger over kabel og satellitt som volder det største problemet.

Telia er Sveriges største kabelselskap med 1,3 millioner abonnenter, mens Telenor selger kabelfjernsyn til 280.000 husstander.

Forbrukerne

Telia og Telenors kontroll med både infrastruktur og levering av fjernsynstjenester kan være i konflikt med reglene for fri konkurranse i EU, mener kommisjonen. - På denne bakgrunn har det vært nødvendig å gjennomføre en fordypet gransking, for å beskytte forbrukernes interesser og sikre at sammenslåingen ikke får negative virkninger på konkurransen innenfor fellesmarkedet, skriver EU-kommisjonen i sin avgjørelse.

Den utelukker ikke at granskingen kan føre til at nye problemer oppstår.

Den svenske Riksdagen var ventet å godta fusjonen i kveld.

(NTB-Ole Kristian Bjellaanes)