Telegiganten lager jordskjelv på børsene

Bernard J. Ebbers var 90-åras teleguru på New York-børsen. Han forlot sitt verdensomspennende World Com-teleimperium i skam og milliardgjeld i april. Nå rakner selskapet han skapte, i en bokføringsskandale som sender verdens it-børser i svalestup.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en gjeld på nær 300 milliarder kroner etter gigantoppkjøpet av konkurrenten MCI i 1998, og en kurssvikt på 94 prosent de siste månedene, er selskapet på rask vei mot nødhavn i skifterettens konkursvern.

Sammenbruddet likner på Enron-skandalen, der avsløringer av bokføringsrutiner som skjulte tap og blåste opp fortjenester, fikk investorer til å storme mot nødutgangene.

Begravde tap

Børsjordskjelvet som nå ryster it-børsene verden over, ble utløst av liknende avsløringer i WorldCom. Selskapet innrømmet å ha begravd tap på 35 milliarder kroner i regnskapene sine, og sparket med øyeblikkelig virkning sin øverste økonomisjef, Scott D. Sullivan.

Hittil har Sullivan fått æren for de finansielle manøvrene som har brakt WorldCom fra en mellomstor amerikansk teleoperatør til en telegigant av verdensklasse. Samtidig ble 17000 andre ansatte sagt opp i forsøk på å kutte kostnader.

WorldCom-sjokket forsterkes av at det ser ut som en blåkopi av sammenbruddene i et av verdens største energihandelsselskap, Enron, fiberoptikkselskapet Global Crossing og andre selskaper som er blitt tvunget til å innrømme at de har skjult sine tap og pumpet opp sine fortjenester for å holde aksjekursen høyt på børsene.

Ødela bevis

Det svekker ikke dramatikken rundt World Com at konsernets revisor fram til i vår var det skandaliserte selskapet Arthur Andersen.

Selskapet står nå for retten tiltalt for regnskapssvindel, forsøk på å hindre etterforskning og for å ha ødelagt bevis i Enron-skandalen.

På åtti- og nittitallet var World Com-sjefen Bernard Ebbers oppkomlingen som smartest av alle utnyttet dereguleringen i telekommunikasjonsmarkedet, og vokste seg stor gjennom oppkjøp og fusjoner.