Telekom-ras i Europa

Teknologi- og telekomaksjer ble de store taperne over hele Europa onsdag. Telenor og andre teleaksjer fikk derfor hard medfart på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag var en forferdelig dag for telekom i Europa, og Telenor fulgte med i dragsuget.

Telenor klarte så vidt å holde seg over 40 kroner onsdag. Aksjen ble på et tidspunkt handlet til dette kursnivået, men Telenor klarte å karre seg opp mot slutten av dagen. Telenor endte til slutt på 40,20 kroner, og det ble omsatt Telenor-aksjer for 230 millioner kroner.

Det var flere årsaker til sektorfallet. I Europa falt mobilgiganten Orange kraftig i kurs etter at emisjonskursen i forbindelse med børsnoteringen ble satt til 10 euro. Onsdag åpnet Orange kraftig ned og ble handlet til kursnivåer godt under 9 euro.

Sentralbankesjef Alan Greenspans redegjørelse for Senatets budsjettkomité i USA tirsdag var heller ikke gode nyheter for selskaper i telekombransjen. Greenspan bekreftet at det går mot en kraftig oppbremsing, men han så ingen fare for resesjon.

Dermed kan det være duket for økt økonomisk vekst mot slutten av året, og sannsynligheten for betydelige rentekutt reduseres. Det er ikke gode nyheter for en forgjeldet telekomsektor.

Onsdag var det tilløp til panikk i aksjemarkedene i Europa. I Stockholm var generalindeksen på et tidspunkt ned mer enn 3 prosent, mens OMX-indeksen store deler av dagen ble handlet under 1.000-nivået.

Telekomsektoren falt som nevnt kraftig, og midt på dagen lå sektoren, målt ved DJ STOXX Telecom-index, på sitt laveste nivå siden august 1999.

Kursfallet for Orange er nevnt, mens eierselskapet bak Orange, France Telecom, ble blant de hardest rammede. Sonera, som også planlegger å børsnotere sin mobildel, falt også kraftig i kurs. Tyske Deutsche Telekom, nederlandske KPN og britiske British Telecom også falt kraftig.

Teknologiaksjer generelt var kraftig ned onsdag. DJ STOXX teknologi-indeks falt til det laveste nivået siden 10. november 1999. Nokia falt under 30 euro for første gang siden november 1999.

Sentimentet i denne sektoren rammet selvsagt også telekommyggen Enitel. Kursen falt med 5,7 prosent til 66 kroner.

Sense Communication falt med over 5 prosent til 15 kroner.

Merkantildata har falt jevnt og trutt i løpet av onsdagen og endte dagen på 44,10 kroner, eller ned 2,7 prosent. DnB Markets skrev i går at det verserte rykter om en emisjon i Merkantildata.

Blant øvrige teknologiaksjer som var under press onsdag finner vi Tandberg (- 1 prosent, 97 kroner), Tandberg Television (- 5,2 prosent, 73 kroner) og Eltek (- 2,4 prosent, 203 kroner).

Christiania Markets mener Tandberg er et svært godt kjøp på dagens kursnivå, og meglerhuset opererer med et kursmål på 135 kroner.

For øvrig var det nok en rød dag for industrilokomotivet Norsk Hydro, som falt for tredje dag på rad. Christiania Markets, First Securities og DnB Markets har alle nedgradert til salgsanbefaling etter fremleggelse av resultatet for fjerde kvartal.

Nok en dag var det offshore-aksjene som klarte seg forholdsvis bra. Unntaket var som ventet Stolt Offshore, som ble onsdagens taper med et kursfall på 7,8 prosent til 125 kroner. Aksjen falt markert i USA i går, sannsynligvis på gevinstsikring etter en voldsom oppgang så langt i år.

Shipping var under press onsdag. Frontline falt med 3 prosent til 114,50 kroner, mens Mosvold Shipping, som la frem resultat for fjerde kvartal onsdag, også falt med 3 prosent.

Utsikter til lavere OPEC-produksjon legger press på tankaksjene. Samtidig har Fearnley nedjustert sine anslag for perioderater for både VLCC- og suezmax-skip.

Blant de 20 mest omsatte aksjene var det kun InFocus, TGS Nopec, DnB, Bergesen d.y. og SAS som steg i kurs onsdag.

InFocus har klart seg rimelig bra til tross for en tøff tid for Nasdaq. Årsaken kan være at selskapet har presentert seg for amerikanske investorer i New York

Onsdag steg kursen med over 2 prosent onsdag i forhold til sluttnotering tirsdag, men InFocus sluttet likevel under sluttnotering fra USA i går.

TGS Nopec er anbefalt av det som kan krype og gå av norske analytikere. En rekke meglerhus har oppjustert estimatene etter overraskende gode resultater fra seismikk-selskapet i forrige uke.

Onsdag steg TGS-kursen med 2,1 prosent til 147 kroner.

SAS stiger i kjølvannet av overraskende gode resultater i går. Kursen er opp 1,1 prosent til 94 kroner.

På hovedlisten ble det onsdag omsatt aksjer for nærmere 2 milliarder kroner. Totalindeksen falt med 0,93 prosent til 1.378,96 poeng.