Telekom tapte, tank vant

Aksjer i TMT-sektoren fikk nok en gang gjennomgå. Frontline og spesielt Bergesen fosset frem og det ble omsatt tankaksjer for en halv milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telekom fikk nok en gang merke hvilket råttent sentiment som råder i denne sektoren. Flaggskipet Telenor falt med 2,5 prosent og sluttet på kurs 38,90 kroner, men aksjen ble handlet helt nede i 38,40 kroner i løpet av dagen. Dette er det laveste kursnivået siden begynnelsen av april.

Dagens Næringsliv skrev torsdag at Tormod Hermansen er rede til å betale opptil 30 milliarder kroner for enten Tele2s Comviq eller Vodafones Europolitan i det svenske mobilmarkedet. I en melding til Oslo Børs bekrefter Telenor at dette er to av selskapene som selskapet ser på, men Telenor avviser DNs fremstilling av saken.

For øvrig meldte internasjonale nyhetsbyråer torsdag ettermiddag at Telia trapper opp fusjonssamtalene med finske Sonera.

Slik telekomsektoren har vært de siste par ukene, er det trolig mye som skal til for å få investorene til å kaste seg over noe som har med telekom å gjøre med det første. Megaemisjoner for store telekomoperatører som nederlandske KPN og britiske British Telecom, samt konsolideringsbestrebelser her i Norden, bærer bud om en sektor i alvorlig trøbbel.

Og selgere av telekomutstyr slaktes ned for fote. I Tyskland vil myndighetenes åpning for samarbeid om utbygging av tredje generasjons mobiltelefoni (UMTS) trolig føre til at kostnadene ved UMTS-utbygging blir halvert. I USA har ratingbyrået Standard & Poor's nedgradert den langsiktige kredittratingen for verdens største leverandør av telekomutstyr, Nortel Networks, fra stabil til negativ. I går kom både norske Eltek og amerikanske Artesyn Technologies med resultatvarsler. I dag måtte også Nera krype til korset med et resultatvarsel.

De siste par ukene har vært en forferdelig opplevelse for aksjonærene i Eltek. Etter ytterligere et kursfall på godt og vel 10 prosent (kursfallet for hver av de tre seneste dagene har ligget på dette nivået!), er nærmere halvparten av verdiene i Eltek fordunstet bare siden 25. mai! Fra kurstoppen i begynnelsen av september utgjør kursfallet snart 85 prosent. Og her snakker vi ikke om et lite filleselskap heller!

For øvrig har hverken meglerhusene Nordea Securities eller First Securities tro på kursoppgang for Eltek på kort sikt.

For Nera har ikke nedturen vært like grufull. Verdiene er vel og merke mer enn halvert siden september.

Torsdagen ble langt fra så ille man kunne frykte etter at Nera la frem et resultatvarsel fra morgenen av. På det laveste ble Nera notert til 27,60 kroner, men da dagen var omme, lå Nera faktisk to kroner over bunnen, og endte til slutt på kurs 29,60 kroner. Det er ned kun 1 prosent fra onsdagens sluttnotering.

Til tross for resultatvarselet fra Nera kan det være at aksjonærene er ganske fornøyd med at Nera nå planlegger å begrense pengebruken på bredbånd.

Når det gjelder øvrige telekomaksjer som Sense og Enitel var også disse ute i hardt vær torsdag.

I Sense klarte tilrettelegger Pareto Securities å kjøpe det som var å få tak i av Sense-aksjer, og meglerhuset forhindret dermed at Sense falt under den historiske bunnoteringen på 6,00 kroner. På dagens kurs har Sense likevel mistet om lag 70 prosent av sin verdi siden børsnoteringen rundt juletider.

Pareto står forøvrig i fare for å havne i samme uføret med Sense som Orkla Enskilda Securities har kommet opp i med Enitel. Orkla Enskilda har enkelte dager lastet inn Enitel på egen bok bare for å oppdage at kursstøtten ikke virker, og aksjene er lempet ut kort tid etter. Dette har ikke forhindret at Enitel har ramlet fra 40 kroner, som var emisjonsnivået for kriseemisjonen så sent som i april, til dagens sluttnotering på 22 kroner. Det er drøyt 8 prosent ned fra i går.

Ikke alle aksjer på Oslo Børs ramlet, selv om børslisten var dominert av røde tall. En rekke av de store og etablerte selskapene kunne vise til oppgang. Norske Skog (+ 1,4 prosent, 150,50 kroner), DnB (+ 0,3 prosent, 40,10 kroner), Tomra (+ 0,9 prosent, 167 kroner), RCL (+ 0,3 prosent, 196 kroner) og Gjensidige NOR (+ 1,5 prosent, 267 kroner) bidro alle til at hovedindeksen ikke falt med mer enn 0,34 prosent til 201,97 poeng, mens totalindeksen ramlet 0,40 prosent til 1.383,74 poeng.

På toppen av omsetningslisten havnet Bergesen d.y. etter at Carnegie oppgraderte sin anbefaling fra svak kjøp (accumulate) til kjøp (buy). Meglerhuset er begeistret over Bergesens timing av tanksalget for en snau uke siden og har dessuten stor tro på gassmarkedet fremover.

Bergesen A steg med hele 4 prosent til 206 kroner, mens B-aksjen steg med 3,7 prosent til 194 kroner. Det ble omsatt Bergesen-aksjer for hele 322 millioner kroner på Oslo Børs torsdag.

Frontline fulgte med i kjølvannet til Bergesen (og ikke omvendt, som har vært det vanlige de seneste månedene). Kursen steg med 3 kroner eller 1,5 prosent til 203 kroner. Omsetningen utgjorde 159 millioner kroner, slik at det ble omsatt tankaksjer for nesten en halv milliard kroner torsdag.

På toppen av vinnerlisten finner vi oppdrettsaksjen Pan Fish som steg med 7,5 prosent til 57,50 kroner torsdag. En ekstraordinær generalforsamling i Pan Fish vedtok å utdele 60

Utbyttet går til samtlige aksjonærer som står oppført på listen ved utgangen av torsdagen, og tilsvarer 2,50 kroner per aksje. Det var derfor en viss rift om Pan Fish-aksjer i dag.

Pan Fish foretok forøvrig et nytt betydelig kjøp av konsesjoner torsdag. I alt 9 matfiskkonsesjoner til 35 millioner kroner per stykk samt én settefiskkonsesjon ble kjøpt med oppgjør i Pan Fish-aksjer.

Meglerhuset Nordea Securities er på lang sikt positiv til Pan Fish og oppdrettsaksjer. På kort sikt er meglerhuset imidlertid skeptisk som følge av marginpresset i næringen.

På taperlisten havnet som nevnt en rekke telekomrelaterte aksjer. I tillegg fikk Merkantildata mer juling. Etter kursfall på 4,2 prosent ligger aksjen så vidt over 20 kroner. Det er om lag 85 prosent under toppnivået fra i fjor vinter.

Taperlisten var for øvrig også offshore-aksjer overrepresentert etter at denne sektoren fikk gjennomgå i det amerikanske aksjemarkedet i går.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.