Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gruvedrift i Norge

Telemark-gruve prises til 340 millioner

Gruvegründere skal ut på et internasjonalt road show for å hente investorer til mineralprosjekt i Telemark. Men de er forberedt på priskutt.

JOBBET GRATIS I SYV ÅR: Selskapet har så langt brukt syv år på mineralanalyser, tester og økonomiberegninger. Foto: REE Minerals.
JOBBET GRATIS I SYV ÅR: Selskapet har så langt brukt syv år på mineralanalyser, tester og økonomiberegninger. Foto: REE Minerals. Vis mer

(Finansavisen): Så langt har mellom 36 og 38 millioner kroner gått med til å kartlegge mineralressursene som befinner seg under bakken, tre mil nordvest for Skien i Telemark.

REE Minerals har rettighetene til de strategisk viktige grunnstoffene som befinner seg dypt nede i grunnen: Cerium, lantanum, neodymium og praseodymium. Dette er mineraler som er essensielle i produksjonen av både forsvarsteknologi og batterier, nettbrett, og annen forbrukerelektronikk.

Selskapet har så langt hatt to runder med kjerneboringer, og de har brukt syv år på mineralanalyser, tester og økonomiberegninger, skriver Finansavisen.

Konklusjonen så langt er at det såkalte Fen-feltet er en av verdens største ressurser for såkalte sjeldne jordarter, og den definitivt største i Europa. Den skal i tillegg være det eneste feltet i Europa som beviselig er utvinnbart.

Jobber gratis på åttende året

Tre personer jobber nå stort sett på heltid med selskapet: Håkon Breda-Ruud (71) har bakgrunn fra Accenture og AT & T. Aslak Aslaksen (58) er investor og advokat, mens Thor Bendik Weider (55) ved siden driver bemanningsselskapet Legepartner.

– Ingen av disse personene har gruvebakgrunn, så vi har funnet det hensiktsmessig med utstrakt bruk av konsulenter, fastslår Weider overfor Finansavisen.

Blant samarbeidspartnerne er en ressursgruppe på fire rådgivere: Olav Markussen, tidligere adm. direktør i Franzefoss, Iver Fossum, adm. direktør i Nordic Mining, Kjell Sletsjøe, tidligere adm. direktør i Rana Gruber og Robert Hermansen, tidligere adm. direktør i Store Norske på Svalbard.

Så langt er REE Minerals finansiert med bidrag fra naboer til gruveprosjektet, samt venner, familie og annet nettverk. Selskapet har nå 150 aksjonærer.

– Vi har ingen rike onkler. Vi startet selskapet som en bitte liten greie, og vi har jobbet gratis med det på åttende året nå. Men arbeidet i denne industrien er kapitalkrevende, og nå er tiden inne for å få inn en industriell eller finansiell partner, sier Weider til Finansavisen.

I løpet av våren forsøker REE Minerals i samarbeid med finansrådgivningsselskapet Alpha Corporate Finance å finne en industriell aktør som er i stand til å bringe firmaet videre.

Prising: 340 millioner kroner

Ved siste emisjonsrunde våren 2017 hentet selskapet ifølge Finansavisen mellom syv og åtte millioner kroner til en aksjekurs på 200 kroner. Det priser selskapet til 340 millioner, som er på nivå med børsnoterte Nordic Mining.

– Det høres mye ut for et jorde i Telemark?

– Ja, for et jorde virker det selvsagt mye, men vi har bevist at det ligger betydelige verdier nede i bakken som forsvarer optimismen fra vår side. Vi har arbeidet mye med kostnader for utvinningen, og sendt boreprøver til laboratorier i England og USA for verifisering, svarer styreleder Thor Bendik Weider.

– Det viktigste for oss er å få med de rette investorene, og så får prisen bli en forhandlingssak, sier styremedlem Håkon Breda-Ruud til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

DNB Markets-sjef har tjent over 100 mill.
Analytiker advarer: Risikoen er meget høy
– Boligprisene vil falle videre

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling