Telenor-anke om 11-milliarders tvangssalg utsatt

Vil hindre at aksjer overføres til Byrået for statlig eiendom i Russland.

TYNGET AV SØKSMÅL: Telenors Russland-eventyr sliter i motbakke etter flere runder i retten. Det norske og delvis statseide selskapet risikerer å miste fotfeste i landet.
Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX .
TYNGET AV SØKSMÅL: Telenors Russland-eventyr sliter i motbakke etter flere runder i retten. Det norske og delvis statseide selskapet risikerer å miste fotfeste i landet. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor anket i dag den russiske namsmannens beslutning om å klargjøre teleselskapets aksjepost i russiske VimpelCom på 11,6 milliarder for tvangssalg. Namsretten besluttet 19. juni å overføre aksjene til Byrået for statlig eiendom, som vil være ansvarlig for salget.

Telenor avviser handlingen som lovstridig. I dag går ankesaken for Arbitrazh-domstolen, en forretningsdomstol som dømmer i tvister mellom russiske og utenlandske næringsaktører, det bekrefter selskapets advokat over Dagbladet.

Da retten skulle settes 10.00 norsk tid, ble det klart at motparten i saken ikke var tilstede. Dommeren besluttet derfor å utsette saken med en uke, til 28. juli.

- Advokatene deres dukket ikke opp, det overrasker meg, for alle vet at høringen om anken var i dag, sier en Telenor-advokat på vei ut av rettsbygningen til Dagbladet.

«Prøvestein»
Det var i mars at en lokal russisk domstol i Omsk i Sibir tok arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Det omstridte tvangssalget er igangsatt for å inndrive erstatningsbeløpet.

Feiden mellom Telenor og VimpelCom blir fulgt med argusøyne av et samlet forretningsmiljø i Moskva og av de fleste som vurdere å investere penger i Russland. Wall Street Journal beskriver saken som en «prøvestein for Kremlins behandling av utenlandske investorer.»

MEKTIG: Russlands visestatsminister Igor Shuvalov understreker hvor mektig Alfagruppen er og aksjonærenes vilje til å få sin vilje, når han omtaler Telenors Russland-problemer. Foto: Skjermdump
MEKTIG: Russlands visestatsminister Igor Shuvalov understreker hvor mektig Alfagruppen er og aksjonærenes vilje til å få sin vilje, når han omtaler Telenors Russland-problemer. Foto: Skjermdump Vis mer

I vår besøkte statsminister Jens Stoltenberg sin kollega Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev for å diskutere saken.

- Vi mener at det å iverksette salget strider mot grunnleggende moderne rettsstatsprinsipper, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet i mai.

- Russisk lovgivning godkjenner jo et slikt salg?

- Jo, men vi må kunne si ifra. En slik lov bryter med grunnleggende rettsprinsipper, sier Stoltenberg.

Giganterstatning
Russiske Alfagruppen, som er medeier i VimpelCom, har lenge ligget i strid med Telenor, som russerne beskylder for å ha stanset VimpelCom sitt inntog i Ukraina i 2004.

En miniaksjonær i mobilselskapet, Farimex, har brukt dette som årsak til massive søksmål mot Telenor i flere sibirske domstoler. I mars lykkes de i å få én til å beslaglegge Telenors aksjepost i VimpelCom, til en verdi av 11,6 milliarder kroner.

Telenor mener Farimex kontrolleres av Alfagruppen og nekter å betale boten. Den russiske namsmannen, som fredag startet prosessen med å selge aksjene for å finansiere erstatningskravet. (Se faktaboks.)

- De (Alfagruppen, red. anm.) er en veldig mektig og stor gruppe aksjeholdere, som vil forsvare sine interesser på alle måter, inkludert de ubehagelige, men lovlige, sa Russlands visestatsminister Igor Shuvalov til Reuters.

Shuvalov sa i det samme intervjuet at Telenor «kan takke seg selv» for problemene.

Telenor, og selskapets representanter i VimpelComs styre, motsatte seg oppkjøp i Ukraina fordi de mente investeringen ville være ulønnsom.

- Ingenting å gjøre i Russland
Telenor avviser anklagene som grunnløse og mener prosessen kan knekke selskapets satsing i Russland.

- Selges disse har vi ingenting mer å gjøre i Russland. Å få dem igjen etter et salg ser vi som lite sannsynlig, har pressetalsmann Dag Melgaard uttalt til Dagbladet.

Melgaard frykter høystbydende blir Alfagruppen og andre konkurrenter, noe som etterlater Telenor ribbet for eierskap i det russiske selskapet.

BA OM SALGS-VENT: Jens Stoltenberg (t.v.) møtte i mai statsminister Vladimir Putin i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
BA OM SALGS-VENT: Jens Stoltenberg (t.v.) møtte i mai statsminister Vladimir Putin i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET Vis mer
STØRSTE EIER I ALFAGRUPPEN: Mikhail Fridman Foto: Mikhail Metzel/AP
STØRSTE EIER I ALFAGRUPPEN: Mikhail Fridman Foto: Mikhail Metzel/AP Vis mer