Telenor benekter Telia-avtale

Telenor-ledelsen karakteriserer oppslaget i Dagens Næringsliv om at Telenor og Telia er kommet fram til en intensjonsavtale for fusjon, som en ren spekulasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppslaget i avisa går ut på at intensjonsavtalen ble inngått fredag, at konsernsjef Tormod Hermansen er foreslått som ny toppsjef i et fusjonert Telenor og Telia, og at Telias nåværende sjef Lars Berg skal bli internasjonal sjef. Avisas melding går også ut på at hovedkontoret blir i Stockholm og at den internasjonale virksomhet skal ledes fra Oslo.

Ikke møte

- Telenor kjenner ikke til noe møte fredag 13. februar. De faktiske forhold er at det så langt ikke foreligger noen avtale, verken mellom eierne eller mellom selskapene, og at samtalene fortsetter. De fleste av de enkeltheter som omtales gjelder spørsmål som skal avklares mellom eierne, og er således ikke gjenstand for de samtaler som føres mellom selskapene, sier pressetalsmann Dag Melgaard.

Av oppslaget i Dagens Næringsliv går det ellers fram at det nye selskapet får 55 000 ansatte og mellom 85 og 95 milliarder kroner i omsetning, og at den norske stat kan komme til å punge ut med 10 milliarder kroner for å få en eierandel på 50 prosent i det nye selskapet. Navnet er ifølge avisa ennå ikke klart, men et aktuelt alternativ er Lemon. Dette er i samme gate som det britiske teleselskapet Orange og det amerikanske dataselskapet Apple.

Lang tele-vei

Ledelsen i Telia og Telenor har siden i høst hatt uformelle samtaler om en eventuell sammenslåing av de to statseide tele- og it-selskapene. Årsaken til at de gjerne vil gå hånd i hånd, er frykten for at det amerikanske selskapet Ameritech skal få dominerende posisjon i Norden. Amerikanerne ble sist høst dominerende eier i Tele Danmark.

Samferdselsminister Odd Einar Dørum vendte i januar tommelen ned for videre uformelle samtaler. Bondevik-regjeringen ønsket ingen sammenslåing, blant annet av konkurransemessige årsaker. Nyheten om samtalene ble offentlig kjent etter at Telenor informerte ledelsen i Arbeiderpartiet og Høyre, og det hele ble kjent av pressen. Massiv kritikk i Stortinget mot regjeringens handlemåte førte til at regjeringen bøyde av og lot Telenor og Telia fortsette samtalene.

(NTB)