I den siste versjonen av Telenors anti-korrupsjonshåndbok fra 2013 lister selskapet opp følgende «røde flagg som kan indikere uakseptabel risiko» hos forretningspartneren:
* Uvanlige betalingsmønstre, inkludert betalinger til skatteparadis.
* Tilsynelatende mangel på ressurser eller kvalifikasjoner hos forretningspartneren.
Telenor ber også sine ansatte om å være ekstra på vakt ved kjøp av offisielle tillatelser eller lisenser, skriver Klassekampen.
Til tross for retningslinjene har seks Telenor-topper godkjent overføringer på til sammen 600 millioner kroner for kjøp av telelisenser til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant siden 2007. Godkjenningene har blitt gitt gjennom saker i Vimpelcoms styre, et selskap der Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene.
Da samarbeidet med Takilant ble innledet i 2007, sto den da 24 år gamle Gayane Avakyan oppført som eneste eier med en aksjekapital på to pund i selskapet. Avakyan er ifølge Klassekampen den personlige assistenten til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og både nederlandske og svenske påtalemyndigheter slår fast at overføringer til Takilant i praksis endte opp på Karimovas personlige kontoer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger