- Telenor brøt egne korrupsjonsregler

Telenors antikorrupsjonshåndbok advarer mot forretninger i skatteparadis med ukvalifiserte mellommenn. Likevel godkjente flere Telenor-topper at millioner havnet hos en 24-årig assistent i Gibraltar.

FORKLARTE SEG: Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas (på bilde) og styreleder Svein Aaser måtte i går forklare seg korrupsjonsanklagene i Næringsdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas (på bilde) og styreleder Svein Aaser måtte i går forklare seg korrupsjonsanklagene i Næringsdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I den siste versjonen av Telenors anti-korrupsjonshåndbok fra 2013 lister selskapet opp følgende «røde flagg som kan indikere uakseptabel risiko» hos forretningspartneren:

* Uvanlige betalingsmønstre, inkludert betalinger til skatteparadis.

* Tilsynelatende mangel på ressurser eller kvalifikasjoner hos forretningspartneren.

Telenor ber også sine ansatte om å være ekstra på vakt ved kjøp av offisielle tillatelser eller lisenser, skriver Klassekampen.

Til tross for retningslinjene har seks Telenor-topper godkjent overføringer på til sammen 600 millioner kroner for kjøp av telelisenser til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant siden 2007. Godkjenningene har blitt gitt gjennom saker i Vimpelcoms styre, et selskap der Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene.

Da samarbeidet med Takilant ble innledet i 2007, sto den da 24 år gamle Gayane Avakyan oppført som eneste eier med en aksjekapital på to pund i selskapet. Avakyan er ifølge Klassekampen den personlige assistenten til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og både nederlandske og svenske påtalemyndigheter slår fast at overføringer til Takilant i praksis endte opp på Karimovas personlige kontoer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer