Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Telenor brøt egne korrupsjonsregler

Telenors antikorrupsjonshåndbok advarer mot forretninger i skatteparadis med ukvalifiserte mellommenn. Likevel godkjente flere Telenor-topper at millioner havnet hos en 24-årig assistent i Gibraltar.

FORKLARTE SEG: Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas (på bilde) og styreleder Svein Aaser måtte i går forklare seg korrupsjonsanklagene i Næringsdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORKLARTE SEG: Telenors konsernsjef, Jon Fredrik Baksaas (på bilde) og styreleder Svein Aaser måtte i går forklare seg korrupsjonsanklagene i Næringsdepartementet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den siste versjonen av Telenors anti-korrupsjonshåndbok fra 2013 lister selskapet opp følgende «røde flagg som kan indikere uakseptabel risiko» hos forretningspartneren:

* Uvanlige betalingsmønstre, inkludert betalinger til skatteparadis.

* Tilsynelatende mangel på ressurser eller kvalifikasjoner hos forretningspartneren.

Telenor ber også sine ansatte om å være ekstra på vakt ved kjøp av offisielle tillatelser eller lisenser, skriver Klassekampen.

Til tross for retningslinjene har seks Telenor-topper godkjent overføringer på til sammen 600 millioner kroner for kjøp av telelisenser til det korrupsjonsmistenkte selskapet Takilant siden 2007. Godkjenningene har blitt gitt gjennom saker i Vimpelcoms styre, et selskap der Telenor kontrollerer 43 prosent av stemmene.

Da samarbeidet med Takilant ble innledet i 2007, sto den da 24 år gamle Gayane Avakyan oppført som eneste eier med en aksjekapital på to pund i selskapet. Avakyan er ifølge Klassekampen den personlige assistenten til den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova, og både nederlandske og svenske påtalemyndigheter slår fast at overføringer til Takilant i praksis endte opp på Karimovas personlige kontoer.

Klassekampen skriver at de uten hell har bedt om å få intervjuer med de seks Telenor-toppene som på ulike tidspunkt har behandlet Usbekistan-saken i Telenors styre. Telenors pressekontakt Glenn Mandelid nøyer seg med kort uttalelse på epost:

«Telenoroppnevnte styremedlemmer i VimpelCom arbeider for at de samme verdier og etiske retningslinjer skal gjelde i VimpelCom som i Telenor. I tillegg er selskapet underlagt amerikansk anti-korrupsjonslovgivning».

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling