Telenor-delprivatisering avvist i fjor

Et stort politisk flertall i Stortinget avviste for ett år siden å vurdere delprivatisering av Telenor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Ap, KrF, SV og Sp gikk i januar i fjor mot et forslag fra Høyre om å utrede delprivatisering i sammenheng med en varslet gjennomgang av egenkapitalsituasjonen i telekonsernet. Venstre-leder og IT-minister Lars Sponheim sa så sent som i november i fjor nei til salg av statlige aksjer, men var åpen for at privat kapital kunne komme inn når statlige selskaper var ekspansive.

- Vi må vurdere hvor mye av statens penger vi skal bruke for å skaffe ny kapital til selskapene, sa Sponheim i Stortinget.

Ny runde

Telenor-toppsjef Tormod Hermansen tok selv opp spørsmålet om delprivatisering med daværende samferdselsminister Sissel Rønbeck (Ap) tidlig i 1997.

- Denne prosessen vil trolig ta to-tre år. Vi må for all del unngå at Telenor blir gjenstand for ny politisk strid, sa Hermansen da.

Det kan virke lite sannsynlig at Hermansens ønske om politisk ro rundt saken blir oppfylt. Tvertimot kan en delprivatiserings-disk usjonen raskt komme tilbake med full tyngde i forbindelse med en eventuell sammenslåing av Telenor og Telia.

Selskapene forhandler under forutsetning at den norske og svenske staten skal bli likeverdige eiere i et eventuelt nytt selskap. Da må trolig enten den norske siden bidra med friske milliardbeløp, eller ny privat kapital må hentes inn.

(NTB)