Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor er ett skritt fra bøter og søksmål

Med varselet fra ESA er Telenor ett skritt unna en saftig bot for brudd på konkurransereglene i EØS. Men det kunne vært enda verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Med gårsdagens varsel fra ESA er Telenor ett skritt unna en saftig bot for brudd på konkurransereglene i EØS. Men det kunne vært enda verre, skriver Finansavisen i dag.

- Telenor opplever ikke at det er noe dramatikk i at ESA åpner sak, sa kommunikasjonsdirektør Torild Uribarri i mars 2014, da Eftas overvåkningsorgan formelt åpnet sak etter razziaen på Fornebu i desember 2012.

Den gang var Telenor ganske alene om ikke å kjenne på dramatikken. I går var det på ny brannslukking i Telenor-lokalene da ESA meddelte sine funn hittil:

- Ja, den foreløpige konklusjonen er at Telenor har brutt konkurransereglene i EØS, sier Gjermund Mathisen, konkurransedirektør i ESA, til Finansavisen.

Telenor har til 11. april å svare på de alvorlige anklagene. Konsekvensene kan bli store hvis ESAs endelige vedtak blir at Telenor har brutt reglene.

10 milliarder er taket - Et varsel fra ESA om at det kan foreligger brudd på EØS-avtalens forbud mot misbruk av dominerende stilling er alvorlig. ESA kan ilegge betydelige bøter på inntil 10 prosent av foretakets samlede omsetning, sier senioradvokat Thea Susanne Skaug i Arntzen de Besche Advokatfirma.

- I tillegg kommer risikoen for erstatningssøksmål fra kunder og konkurrenter som kan påvise at de har blitt påført et økonomisk tap som følge av Telenors eventuelle konkurranseskadelige handlinger, legger hun til.
Både Skaug og konkurransedirektør Mathisen i ESA understreker at maksboten på 10 prosent av konsernets omsetning  altså rundt ti milliarder kroner  er et tak.

- Man tar ikke utgangspunkt i maksgrensen når en eventuell bot fastsettes. Retningslinjene sier at botens størrelse avhenger av overtredelsens grovhet og varighet, og hvor stort salg selskapet har hatt i de berørte markedene, sier Mathisen.

Telenor kan derfor prise seg lykkelig over at ESA har begrenset saken betydelig i forhold til utgangspunktet etter razziaen i 2012.

Kunde kan gå til søksmål En av aktørene som kan ha vært offer for Telenors brudd på konkurransereglene i EØS er TDC, som også eier Get i Norge.

- Vi er ikke overrasket over konklusjonen ESA foreløpig har landet på. Vi har i en årrekke opplevd at Telenor opererer på denne måten, sier direktør for samfunskontakt i TDC Get, Øyvind Husby.

Samferdselsdepartementet påla Telenor i 2013 å tilbakebetale 15 millioner kroner som man hadde tatt i ulovlig overpris fra TDC i perioden 2010-2012.
Andre forhold - Det ESA tar for seg her er andre forhold, men det føyer seg inn i rekken av slike saker. Dette er muligens enda grovere, siden ESA sier at man ikke bare har hatt en for lav margin, men en negativ margin i markedet for mobilt bredbånd.

Bøtelegger ESA Telenor, kan det komme søksmål fra konkurrenter som TDC, Ventelo (som er kjøpt opp av Phonero), Tele2 (som i dag eies av TeliaSonera) og eventuelt Ice, som kjøpte Network Norway.

- Vi vil følge saken tett, og søksmål er ett av alternativene hvis den endelige konklusjonen blir at Telenor har brutt EØS-konkurransereglene, sier Husby i TDC Get.

Flere økonominyheter 13 milliarder i pluss på bunnlinjen
- Det er veldig trist
Are (43) cashet inn 1,5 milliarder kroner i går