Telenor faller i USA

Telenor-aksjen har falt over 8 prosent siden åpning på Nasdaq i New York. Heller ikke her hjemme ble Telenor den folkesuksessen som det var ventet. Dagens børsintroduksjon ga klar nedgang til tross for kraftig priskutt på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsintroduksjonen av Telenor har så langt gått meget dårlig. Bare se lista over Tele-Tormods tilbakeslag:

  • I forrige uke drømte Telenorledelsen om en aksjepris på 68 kroner. Ved introduksjonen ble den satt til 42 kroner. Det betyr 9,7 milliarder kroner i tapte inntekter for Telenor, som dermed bare får inn nok ny egenkapital til å dekke en tredjedel av gjelda.

Følg Nasdaq-introduksjonen her

15.30 norsk tid starter omsetningen på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq. Der omsettes Telenors ADR-aksjer, som tilsvarer tre vanlige aksjer. Følg Telenor-aksjen på Dagbladet.no.

15.30: CNN Financial network melder at NASDAQ åpner med svak oppgang.

15.45: Nasdaq ligger nesten en prosent over fredagens sluttnotering, men går så svakt ned.

16.00: Telenors sluttkurs for i dag berger seg over 40 kroner etter store kjøp i siste liten fra DnB Markets.

16.15: Det er fortsatt ikke omsatt Telenor-aksjer på Nasdaq.

17.00: Telenors ADR-aksjer omsettes for 12,62 dollar på Nasdaq. Det betyr at Telenor-aksjen har falt en drøy dollar, eller 8 prosent, etter noteringen på 13,62 dollar. Dagens laveste notering er 12,25 dollar, i følge Dagens Næringsliv.

18.15: Telenors ADR-aksjer omsettes for 12,50 dollar, melder NTB. Omregnet i vanlig aksjer og norske kroner tilsvarer det 38 kroner pr. aksje. Samtidig fortsetter Nasdaq å falle, skriver Bloomberg.

  • Da aksjen ble introdusert på Oslo Børs i dag ble den regelrett kastet ut vinduet. I løpet av to minutter var det solgt aksjer for en halv milliard, og kursen falt med nesten to kroner. I dag ble det solgt 82 millioner Telenor-aksjer. 48 millioner ble kjøpt av en av Telenors tilretteleggere for børsintroduksjonen, DnB Markets.
  • I markedsverdi blir Telenor bare det nest største selskapet på Oslo Børs. Men siden bare en femtedel av aksjene er omsettelige, ligger Telenor an til å ikke bli blant de fem største selskapene på børsen. Havner prisen under 40 kroner, vil Telenor vekte for under 15 milliarder på børsen og dermed trolig havne bak selskaper som Norsk Hydro, Orkla og Storebrand.
  • Telenor-aksjen satte ingen folkeaksjerekord. Til tross for en reklamekampanje på hele 50 millioner har selskapet bare fått 53 000 privataksjonærer. Over 5000 av disse er Telenor-ansatte. Til sammenligning hadde UNI Storebrand hele 120 000 privataksjonærer på begynnelsen av nittitallet. Telia fikk hele 900 000 til å kjøpe seg inn i selskapet.

Ut i den store verden

Klokka 15. 30 norsk tid åpner NASDAQ-børsen. Noteringen her er viktig for Telenors adgang til internasjonal kapital. Nå venter ledelsen spent på hvordan introduksjonen vil gå her.

Ifølge Finanskanalen.no peker handelen i såkalte «futures», framtidskontrakter, på at amerikanske teknologiaksjer vil stige fra start i dag. Telenor vil sannsynligvis åpne på samme nivå som i Oslo.

Svensk skadefryd

Så langt i dag har det ikke vært noe stort internasjonalt oppstyr rundt børsintroduksjonen av Telenor. Selskapet er da heller ikke en internasjonal tungvekter, men regnes som er spiller på regionalt nivå.

- Det er litt interesse for Telenor og bankene, men nok en gang har vi sett et løp hvor IT og telekom går tomme for damp, noe som viser at investorene fortsatt er forsiktige i disse sektorene. Vårt syn er at trenden fortsatt er nedadgående, sa Europa-strateg David i BNP Paribas til nyhetsbyrået Reuters i formiddag.

Men i Sverige er får skadefryden fritt utløp. «Trist dag for Telenor» skriver Dagens Industri, mens Expressen skriver at Telenor-aksjen går på billigsalg, og slår fast at «nordmennenes teleflir er blåst bort».

En rekke svenske IT-selskaper har på grunn av det råtne markedet valgt å utsette sine planlagte Nasdaq-noteringer. Det siste året er det bare Tele1 Europe som har valgt å gjennomføre den omfattende prosessen, og har de siste tre månedene sett en kursnedgang på hele femti prosent. Nå retter overvåkningsenheten ved Stockholms-børsen kritikk mot teleselskapet, skriver Dagens Næringsliv.

- Dersom det var et markedsføringsgrep får å løfte kursen er det ikke bra, sier Hans Edenhammar på Stockholms-børsen til Dagens Industri.