Telenor frykter namsmannen er korrupt

- Vi utelukker ikke at de har en avtale med vår motpart i retten.

FRYKTER KORRUPSJON: Kommunikasjonsdirektør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor (t.v.) og sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad mener både den russiske namsmannen og Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
FRYKTER KORRUPSJON: Kommunikasjonsdirektør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor (t.v.) og sjef for Telenors russiske avdeling, Ole Bjørn Sjulstad mener både den russiske namsmannen og Farimex jobber slik Alfagruppen ønsker og at de representerer deres interesser. Foto: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Telenor kommer med sterk kritikk av det russiske embetsverket etter at den russiske namsmannen i formiddag meldte at de vil tvangsselge Telenors aksjepost på 11,6 milliarder kroner i VimpelCom.

- Det er klart at den russiske namsmannen gir klarsignal til å selge aksjeposten for å presse Telenors ledelse til nye forhandlinger med Alfagruppen og Farimex. Bak disse truslene står altså de samme som er bak Farimex sine søksmål mot Telenor i det russiske rettssystemet, sier kommunikasjons- direktør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor, til Dagbladet.

Frykter korrupsjon
Konflikten mellom Telenor og Alfagruppen, som antas å stå bak Farimex, har ført til dommer mot Telenor i flere rettsinstanser. Det toppet seg da Telenor ble idømt et erstatningskrav på 11,6 milliarder i Omsk i mars.

Telenor anket og håper saken ender i russisk høyesterett, der de regner med å bli frifunnet. Nå kan aksjene bli solgt.

- Er den russiske namsmannen et verktøy for Alfagruppen?


- De oppfører seg unaturlig og som om de har en egeninteresse i denne saken. Pressemeldingen de skrev fremstår som om den er skrevet av andre enn embedsverket, noen med en agenda. Det er åpnebart at den russiske namsmannen støtter vår motpart Farimex, men vi mangler beviser, sier Galitsina
.

Det vil ta rundt to måneder å forberede salget.

- Er namsmannen korrupt?

- Vi er usikre på og kan ikke utelukke at de har en avtale med vår motpart, Farimex, sier kommunikasjons- direktøren til Dagbladet.

Dagbladet har flere ganger forsøkt å nå namsmannen for et intervju, men blitt avvist.

Vil ikke svare
Telenor mener at Farimex er et verktøy den mektige russiske Alfagruppen bruker for å tvinge Telenor ut av VimpelCom, der de to selskapene deler eierskapet.

Farimex, registrert på De britiske jomfruøyene, kontrollerer 0,002 prosent av aksjene i VimpelCom gjennom en tegningsrett de har anskaffet gjennom Alfagruppens mobilselskap Altimo.

Altimo, Alfagruppens teleseksjon, sin visepreseident Kirill Babaev, har i dag avvist å snakke med Dagbladet om Teløenor-saken.

Under et intervju i Moskva med Farimax sin advokat, kom det fram at han aldri har møtt klienten, som er eneste ansatte i Farimex.

- Jeg har aldri møtt Dmitrij Fridman selv, erkjenner hans mangeårige advokat, Dmitrij Cherny, overfor Dagbladet.

Under Stoltenbergs besøk hos Russland i mai, omtalte statsminister Vladimir Putin partene i samme vending. Han mente løsning på Telenors problemer i rettssalene var å bli enige med Alfagruppen.

Nekter å forhandle
Overfor Dagbladet avviser Telenor at de er i forhandlinger med Alfagruppen om en løsning på konflikten, som går tilbake til 2004.

- Vi nekter å gå tilbake til forhandlingsbordet før Farimex lar alle sine søksmål ligge i ro. Jeg tror dette er et forsøk på å presse oss til å forhandle om en løsning, men det blir ikke aktuelt, sier Galitsina

Det var i mars at en lokal russisk domstol i Omsk i Sibir tok arrest i Telenor-aksjer verdt 11.6 milliarder kroner. Det omstridte tvangssalget skjer for å inndrive erstatningsbeløpet.

Miniaksjonæren Farimex har saksøkt Telenor for å påføre VimpelCom og Farimex tap under et oppkjøp i Ukraina i 2004.

Stupte på børsen
Telenor avviser anklagene som grunnløse og mener prosessen kan knekke selskapets satsing i Russland.

- Selges disse har vi ingenting mer å gjøre i Russland. Å få dem igjen etter et salg ser vi som lite sannsynlig, har pressetalsmann Dag Melgaard uttalt til Dagbladet.

Melgaard frykter høystbydende blir Alfagruppen og andre konkurrenter, noe som etterlater Telenor ribbet for eierskap i det russiske selskapet.

Telenor stupte 6,5 prosent på Oslo Børs etter at meldingen kom. Aksjen er nå suspendert fra handelen, melder e24.no.

- Strider mot rettsstaten
Under et møte i mai mellom Stoltenberg og Putin ga den norske statsministeren klart uttrykk for at den norske stat, som eier 54 prosent av Telenor, vil unngå et tvangssalg av Telenors aksjer i det russiske selskapet VimpelCom.

- Vi mener at det å iverksette salget strider mot  grunnleggende moderne rettsstatsprinsipper, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet etter besøket.

Til Dagbladet sier næringsminister Sylvia Brustad at hun avventer å handle til namsmannen har gitt en ny uttalelse om saken på mandag.

- Et salg vil svekke tilliten til rettssikkerhet i Russland for utenlandske selskaper og mange følger nå med på Telenor-saken, sier Brustad.

Den norske stat eier 54 prosent av aksjene i Telenor.

Putin ville overfor pressen ikke gi noen garantier for at tvangssalget ville stoppes fra hans side.

- I denne saken er vi (...) helt uavhengige og nøytrale. Vår oppgave er å sikre at dette foregår innenfor rammene av loven, sa Putin.

KAN AVSLUTTE RUSSLAND-EVENTYR: Den russiske føderal namsmannen Nikolai Vinnichenko. Foto: fssprus.ru
KAN AVSLUTTE RUSSLAND-EVENTYR: Den russiske føderal namsmannen Nikolai Vinnichenko. Foto: fssprus.ru Vis mer
BA OM SALGS-VENT: Jens Stoltenberg (t.v.) møtte statsminister Vladimir Putin i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
BA OM SALGS-VENT: Jens Stoltenberg (t.v.) møtte statsminister Vladimir Putin i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET Vis mer