Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor gir opp i India etter milliardtap. Får ikke betalt for 44 millioner kunder

Indias største mobiloperatør overtar Telenor India.

GIR OPP: Konsernsjef Sigve Brekke og Telenor gir opp i India.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIR OPP: Konsernsjef Sigve Brekke og Telenor gir opp i India. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indias største mobiloperatør, Bharti Airtel Limited (Airtel) overtar Telenor India, opplyser Telenor i en børsmelding.

Airtel er Indias største mobiloperatør med over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning.

Telenor gikk i India i 2008 med store forhåpninger om å tjene penger i verdens nest mest folkerike land. Ifølge Dagens Næringsliv har imidlertid den norske telegiganten et tap på driften på 10,5 milliarder kroner siden 2009.

- Ikke vært lett

Det har i lengre tid vært spekulert i at Telenor ville kvitte seg med driften i India, noe som altså skjer nå.

Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. Telenor India vil fortsette sin virksomhet som normalt inntil transaksjonen er gjennomført.

- Avtalen involverer ikke kontanter, men Airtel tar over Telenor Indias mobilfrekvenser, lisenser og virksomhet, inkludert ansatte og kundebasen på 44 millioner abonnenter. De overtar også fremtidige forpliktelser, inkludert frekvensavbetalinger og andre operasjonelle kontrakter, som kontrakter for tårnleie, sier pressekontakt Glenn Mandelid i Telenor til NTB.

- Dagens avtale er til det beste for våre kunder, ansatte og for Telenor-konsernet. Å finne en langsiktig løsning for vår indiske virksomhet har vært viktig for oss og vi er fornøyd med avtalen med Airtel. Avgjørelsen om å gå ut av det indiske markedet har ikke vært lett, men vår vurdering er at de betydelige investeringene som hadde vært nødvendige for å sikre Telenor Indias fremtidige virksomhet ikke ville gitt en akseptabel avkastning, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor i børsmeldingen.

Inntil videre fortsetter Telenor India som normalt, men Airtel og Telenor India skal i løpet av året fusjonere, og så skal Airtel vil ta over når alle nødvendige godkjennelser er i havn.

- Tøff konkurranse

Allerede på nyåret meldte den indiske avisen Economic Times at Airtel var interessert i Telenor India.Som Indias største mobiloperatør har Airtel over 269 millioner abonnenter og en markedsandel på over 33 prosent, målt i omsetning.Telenor hadde 38 millioner kunder og en markedsandel på 3,9 prosent ved utgangen av 2016, skriver avisen.

Brekke forklarte i januar for VG hvorfor selskapet ønsket å selge virksomheten i India.

- Det er to årsaker til at vi ikke lykkes: Konkurransen ble veldig tøff og inntektene falt dramatisk. Samtidig ble prisene på nye lisenser skyhøye. Det er en dårlig kombinasjon.

Saken oppdateres

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media