TELENOR: Styreleder Svein Aaser (t.h.) innrømmer at det har vært mange uheldige episoder i Thailand, men den nyutnevnte Telenor-sjefen, Sigve Brekke (t.v.), er ikke gjenstand for gjennomgangene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TELENOR: Styreleder Svein Aaser (t.h.) innrømmer at det har vært mange uheldige episoder i Thailand, men den nyutnevnte Telenor-sjefen, Sigve Brekke (t.v.), er ikke gjenstand for gjennomgangene. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Telenor gransker ikke den nye sjefen, Sigve Brekke

Men styreleder Svein Aaser innrømmer at det er helt åpenbart at det har vært mange uheldige episoder i Dtac opp gjennom tiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Kapital.no) I midten av april avslørte Kapital at Telenor mistenkte korrupsjon i det thailandske datterselskapet Dtac, og at det hadde igangsatt intern gransking.

Bladet skrev at Telenor hadde begynt å undersøke en rekke forhold knyttet til praksisen rundt gaver og donasjoner i Dtac og at mistankene knyttet seg til ulike sponsoraktiviteter og gaver til offentlige myndigheter.

- Dette er ting som har kommet opp gjennom blant annet internrevisjonen, så det er jeg kjent med, sa styreleder Svein Aaser da.

Dtac er Thailands nest største mobiloperatør, og Telenor er største eier med en indirekte eierandel på drøye 65 prosent. Selskapet omsatte i 1. kvartal 2015 for drøyt 5,4 milliarder kroner og hadde et driftsresultat på 772 millioner kroner.

I en større reportasje i april avslørte bladet at større pengebeløp hadde gått fra kassen i telekonsernet til ulike aktiviteter i regi av familien til Telenors Asia-sjef Sigve Brekke. Les hele reportasjen i Kapital nr. 8-2015

Aaser har vært ekstra grundig? Styreleder Svein Aaser imøtegikk disse avsløringene da Brekke ble utnevnt til ny konsernsjef tirsdag og sa at Telenor hadde gjort en grundig bakgrunnssjekk og at korrupsjonsmistanker i det thailandske mobilselskapet Dtac, omtalt i Kapital, gjorde sjekken av Brekke ekstra viktig.

- På bakgrunn av de rare anklagene i Thailand måtte vi være ekstra grundige, sa han ifølge DN, og tok Brekke kraftig i forsvar.

- Det er helt åpenbart at det har vært mange uheldige episoder i Dtac opp gjennom tiden, men den som satte i gang etterforskningen i Dtac var jo Sigve Brekke selv. Det var han som sørget for at tidligere sjef Jon Eddy Abdullah måtte gå, og tok selv over, sa Telenors styreleder til Finansavisen.

- Han har fortalt meg at han fikk mange negative magefølelser, og satte internrevisoren til å finne ut hva som var galt. Det blir feil å gi ham skylden for det han har satt igang etterforskning av, la Aaser til.

Sponsingen blir imidlertid ikke gjenstand for granskningen som Telenor sentralt har igangsatt i Telenors thailandske datterselskap, hvor blant annet sponsing er et sentralt tema.

- Sigve Brekke har ikke vært og er ikke gjenstand for gjennomgangene, opplyser kommunikasjonssjef for Telenor i Asia, Tor Odland i Kapital som kommer ut i dag.

Ny avsløringer I dagens utgave avslører Kapital at Telenor-konsernet også har brukt penger på å sponse tennisklubben på sønnenes skole, en matmesse på skolen og et kokebokprosjekt der.

Spørsmålet flere nå stiller seg, er hvorvidt det har blitt etablert en sponsorkultur som kan ha vært skadelig for selskapet, og om det dreier seg om ukultur satt i system, skriver Kapital.

Telenor finner imidlertid ingen grunn til å granske Asia-sjefens egne disposisjoner. Telekonsernet mener at støtten til Brekke-sønnenes veldedige prosjektet er i tråd med selskapets etiske retningslinjer, og at det er naturlig at en mobiloperatør sponser ulike aktiviteter for å øke kjennskapen til merkevaren.

- Forholdene som Kapital har omtalt har vært godt kjent i Telenor over lengre tid, og de er i tråd med våre retningslinjer. Kokebokprosjektet var for øvrig myntet på å spre kunnskap om internasjonal kokekunst blant skolens 1.800 elever og deres familie og
vennekretser, skriver Tor Odland i en epost til Kapital.

Kommunikasjonssjefen for Telenor Asia hevder overfor Kapital at det ikke har gått noen penger direkte fra Dtac til Brekke-sønnenes veldedighetsprosjekt Kids Action for Kids, selv om Kids Action for Kids på sine hjemmesider reklamerer med å være Dtacs samarbeidspartner og at for hver krone de samler inn, bidrar Dtac med samme beløp.

Flere økonominyheter Seadrill-skrell på børsen - laksefavoritt til ny rekord
Her kommer ingen på visning
Kraftig fall i handelsoverskuddet
Lokker med «gullrente» på boliglån