TJENER MINDRE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke la onsdag morgen frem Telenors resultat for 4. kvartal 2018.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TJENER MINDRE: Telenors konsernsjef Sigve Brekke la onsdag morgen frem Telenors resultat for 4. kvartal 2018. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Telenor halverer bunnlinjen

(Hegnar.no:) Telenor melder om et resultat etter skatt på 1.544 millioner kroner i 4. kvartal 2018, mot 2.906 millioner kroner i fjor. Det var ventet et resultat etter skatt på 1.523 millioner kroner, ifølge TDN Direkt.

Resultatet før skatt ble 554 millioner kroner, sammenlignet med 3.519 millioner kroner i fjor.

Driftsresultatet ble 3.769 millioner kroner, mot 4.806 millioner kroner året før.

Driftsinntektene beløp seg til 28.143 millioner kroner, sammenlignet med 28.678 millioner kroner i 4. kvartal 2017. Forventningen var en omsetning på 28.468 millioner kroner.

DNB Markets dom

Styret foreslår en økning på fire prosent i ordinært utbytte på 8,40 kroner per aksje for 2018, som må godkjennes av Generalforsamlingen den 7. mai 2019. Utbyttet foreslås delt i to transjer på 4,40 kroner og 4,00 kroner, utbetalt i henholdsvis mai og oktober 2019.

«Når vi justerer dagens tall fra Telenor for de allerede rapporterte tallene fra tilknyttede virksomheter i Asia, ser topplinjen og EBITDA for den gjenværende virksomheten ut til å ligge rundt 1-3 prosent under våre estimater og konsensus», heter det fra Ole-Andreas Krohn i DNB Markets i en fersk oppdatering.

Samtidig ligger også justert fri kontantstrøm lavere enn ventet, ifølge analytikeren mens investeringstakten i kvartalet er noe høyere enn både meglerhuset og konsensus hadde lagt til grunn.

«Utbytteforslaget på 8,40 kroner per aksje er på linje med forventningene, men selskapet signaliserer i tillegg en økning i tilbakekjøpene for 2019», skriver Krohn.

Analytikeren har før eventuelle justeringer en kjøpsanbefaling på Telenor, med et kursmål på 190 kroner per aksje.

Aksjen faller i åpningen på Oslo Børs 3,53 prosent til 160,00 kroner.

Finansielle utsikter

«Som et resultat av at vårt thailandske selskap vil komme nærmere tilbake til finansielle utsikter for 2019 i løpet av 2. kvartal, gis på nåværende tidspunkt konsernets inntekts- og EBITDA-utsikter for 2019 uten Thailand. For 2019, uten Thailand, forventer vi på organisk basis vekst i abonnements- og trafikkinntektene på 0-2 prosent og organisk EBITDA-vekst på 1-3 prosent. Investeringer ekskl. lisenser og spektrum forventes å bli 16-17 milliarder kroner inkludert Thailand», heter det i rapporten.

tyret i Telenor har ifølge rapporten besluttet å endre selskapets finansielle policy og å introdusere et mål om å nå et forholdstall mellom nettogjeld og EBITDA på 1,5-2,0x.

Det nye målet erstatter det tidligere taket på nettogjeld til EBITDA på 2,0x. Per fjerde kvartal 2018 var Telenors nettogjeld til EBITDA rundt 0,9x.

Selskapet viser til at det nye målet er basert på IAS 17 regnskapsprinsipper for leasing og Telenors definisjon av nettogjeld. Det vil senere bli konvertert til den nye IFRS 16 regnskapsstandarden for operasjonell lease, som blir innført fra 2019.

Utfordrende i Thailand

- Gjennom 2018 har vi gjort store fremskritt på modernisering av selskapet og vår ambisjon om å levere nettverkskvalitet i verdensklasse. Vi oppgraderte flere basestasjoner enn noen gang tidligere, og vi tok viktige skritt mot en enklere selskapsstruktur. I Thailand gikk vi fra konsesjon- til lisensmodell, og sikret oss tilgang til viktig spektrum og infrastruktur. I tillegg fortsatte vi å levere på effektiviseringsagendaen og våre finansielle ambisjoner. For 2018 resulterte dette i stabil inntektsutvikling, kostnadsreduksjoner på 1,2 milliarder kroner, og tre prosent EBITDA-vekst, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor.

- I Bangladesh og Pakistan hadde vi en noe treg start på året, men har nå kommet tilbake og viser god vekst. De siste seks månedene har vært utfordrende i Myanmar og Thailand og dette har negativ effekt på konsernets resultater for fjerde kvartal. Å komme tilbake til vekst i disse markedene vil være en av våre viktigste prioriteringer i 2019, sier konsernsjefen videre.

Mandag kunne Telenor Group sitt datterselskap i Thailand, dtac, melde om et resultat etter skatt på minus 823 millioner kroner. Inntektene beløp seg til 4.937 millioner kroner, ned fra 5.033 millioner kroner. Dtac har en ambisjon om å komme tilbake til vekst i abonnements- og trafikkinntekter i løpet av 2019.

Andre økonominyheter:
Lundin vil betale 4,2 milliarder i utbytte
Dette venter analytikerne fra Equinor