Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor har selv varslet Økokrim om to mulige nye saker

- Det første forholdet gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet.

TELENOR-EID SELSKAP: Disse modellene var del av en presentasjon for dtac i Thailand i 2014. Telenor er aksjeeier i selskapet. Foto: EPA / NARONG SANGNAK / NTB scanpix
TELENOR-EID SELSKAP: Disse modellene var del av en presentasjon for dtac i Thailand i 2014. Telenor er aksjeeier i selskapet. Foto: EPA / NARONG SANGNAK / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I pressemeldingen om Deloitte-rapporten om Vimpelcom-saken, hvor det rettes sterk kritikk mot håndteringen av korrupsjonsvarslene Telenor fikk, opplyser selskapet også at det er «avdekket mulige kritikkverdige forhold i andre deler av virksomheten».

- Det første forholdet gjelder mistanke om økonomisk kriminalitet og er anmeldt til lokale politimyndigheter. Av hensyn til etterforskningen er vi av de lokale myndighetene bedt om å ikke gi ytterligere kommentarer til saken nå, heter det i pressemeldingen.

Telenor melder at Økokrim og Nærings- og Fiskeridepartementet er orientert om begge sakene.

Økokrim bekrefter overfor Dagbladet at de er orientert om de to sakene.

- Vi bekrefter at det er riktig slik det femkommer, vi er orientert, men vi kommer ikke til å gi noen ytterligere kommentarer til det, sier leder for korrupsjonsteamet i Økokrim, Marianne Djupesland til Dagbladet.

- Når ble dere orientert om disse sakene?

- Det har vært flere møter hvor vi har blitt orientert om opplysninger, sier Djupesland.

- Forhøyet risiko Selskapet skriver at det andre forholdet er fra Thailand, der de er inne via selskapet dtac. Ifølge Telenor har dtac gjennom sin interne revisjon oppdaget et avvik knyttet til leieavtalene for enkelte basestasjoner.

- Her vil den videre gjennomgangen vise om disse avtalene følger gjeldende retningslinjer. Gjennomgangen vil bli ferdigstilt mot slutten av 2016, skriver Telenor.

Det dels statseide selskapet har innført flere nye tiltak for å forhindre nye saker. De erkjenner selv at de har «aktivitet i flere markeder med forhøyet risiko».

- Vår jobb er å sikre en forsvarlig forretningsdrift gjennom å avdekke, rapportere og håndtere krevende saker i tråd med våre etiske retningslinjer. Høy etisk bevissthet blant våre ansatte er en avgjørende del av vårt sikkerhetsnett, sier konsernsjef Sigve Brekke i pressemeldingen.

Topper går Telenor meldte selv i dag også at finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen går fra selskapet som følge av opplysninger som kommer fram Deloitte-rapporten om Vimpelcom-skandalen, som legges fram i dag.

Telenor innfører følgende nye tiltak:
• Endringer i styrets komiteer for å styrke styrets kontroll og utvikling av selskapet.
• En egen styringskomité i konsernledelsen for å styrke gjennomføringskraften og den daglige koordinering og styring av forretningsdriften.
• Klarere mandat, opplæring og oppfølging av styremedlemmer i datterselskap.
• Tettere oppfølging av datterselskapene på områder som etikk, risiko og helse, miljø og sikkerhet etter modell fra den finansielle rapporteringen.
• Nye og mer direkte rapporteringslinjer for internrevisjon og «compliance» som nå rapporterer direkte til konsernsjef og styret.
• En «hotline» for varsling til uavhengig ekstern aktør.
• Kursing av samtlige 36.000 ansatte i Telenors etiske regelverk.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart