Telenor høster storm med nytt mobilspill

Telenor får sterk kritikk for mobil-pengespillet SMS Jackpot, hvor Telenor-kunder kan vinne opptil 100.000 kroner på mobil «enarmet banditt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Lotteritilsynet har gitt klarsignal for ett års prøvedrift av spillet, som koster 20 kroner gangen. For å delta må spilleren melde seg på Telenors nye mobilhandeltjeneste som gjør at telefonen kan brukes som lommebok.

Underdirektør Terje Killi i Forbrukerrådet er lite begeistret over denne koblingen av pengespill og fremtidig kundebase.

- Grovt

- Kreativiteten når det gjelder å tjene penger er helt ubeskrivelig. Betenkelig blir et svakt ord i denne sammenheng. Hvis dette er lovlig, er det noe galt med loven. Å koble en kundebase opp til et lotteri hvor den totale gevinsten er 80 millioner kroner er rett og slett grovt, sier Killi til Dagens Næringsliv.

Informasjonssjef Sigurd Sandvin i Telenor Mobil sier på sin side at mobilspillet ikke er hovedsatsingen i tilbudene som skal få abonnentene til å benytte seg av mobilhandel.

- Dette er bare en av flere tjenester vi håper vil slå an hos mobilbrukerne. Selv om vi ikke skal underkjenne at SMS Jackpot-spillet er et viktig produkt, sier Sandvin.

Lotteritilsynet sa ja til spillet med begrunnelsen at overskuddet vil gå til ti frivillige organisasjoner og stiftelser, deriblant Amnesty, Bellona og Norges Døveforbund. Organisasjonene vil kunne få maksimalt 4,8 millioner hver av en forventet omsetning på rundt 200 millioner.

Killi mener Telenor skyver organisasjonene foran seg og spår samtidig at spillets 18-års grense neppe vil kunne overholdes.

- Mange foreldre kjøper mobiltelefon til barna i foreldrenes navn. Da er det ingenting som hindrer en 16-åring i å delta, sier Killi.

Uten moral

Psykiater Han Olav Fekjær, som nylig ga ut bok om spillegalskap, håper spillet stanses etter prøvetiden. Han reagerer også på annonsekampanjen til spillet, som viser en ungdom i en vinnersituasjon.

- Internasjonal forskning viser at ungdom er mest utsatt for pengespillproblemer. Det er synd man viser en så sjelden situasjon. Men de er jo ute etter penger, og da forsvinner moralen. Det beklagelige er at myndighetene har tillatt det i utgangspunktet, sier Fekjær til avisen.

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF), som er Lotteritilsynets øverste sjef, sier spillet vil bli vurdert nøye ved prøvetidas utløp.

- Jeg har ikke nok greie på det tekniske ved spillet, men jeg har stor forståelse for kritikken. Hvis spillet får de uheldige konsekvensene som Fekjær og de andre frykter, vil vi kunne stoppe det etter prøveperioden, sier kulturministeren.

NTB

Får kritikk: Koblingen mellom lotterier og kundebaser befinner seg mildt sagt i gråsonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer