Telenor innrømmer to nye dødsfall

Flere skandaler på fabrikkene i Bangladesh.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Telenor satte i gang en gransking etter at det ble avdekket at selskapets underleverandører benyttet seg av barnearbeidere og at de ansatte jobbet under livsfarlige forhold. Det er tidligere kjent at 22 år gamle Belal Hussein døde på jobb for en av Telenors underleverandører i Bangladesh.

Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas fortalte på pressekonferansen i dag at ytterligere to personer har omkommet på byggeplasser hos underleverandører for Telenor, skriver NTB.

I slutten av 2007 omkom en mindreårig jente etter å ha kommet borti en strømførende kabel som lå utenfor byggeplassen hvor det nye hovedkontoret til Grameenphone bygges.

I tillegg til dette dødsfallet melder Telenor om at én person har omkommet under bygging av en ny Telenor-bygning i Ungarn. Bygningsarbeideren falt ned en sjakt og omkom av skadene han pådro seg.

- Jeg forteller dette for å gjøre det klart at dette er saker vi har tatt tak i og behandlet i Telenor-systemet. De er nå sendt til politietterforskning, sa Baksaas.

Ingen sikring eller beskyttelse

Telenor presenterte i dag en rapport fra Veritas som har undersøkt forholdene hos selskapets underleverandører i Bangladesh. Fordi Telenor ikke har rutiner for å oppdage barnearbeid, kan ikke Veritas si om det i dag eksisterer barnearbeid på Telenors fabrikker i Bangladesh, skriver selskapet i en pressemelding.

På fabrikkene som Veritas undersøkte fant de flere forhold som bryter med både kontraktsvilkår, arbeidmiljøloven i Bangladesh og Telenors etiske retningslinjer.

500 GRADER: På denne fabrikken i Dhaka i Bangladesh varmgalvaniseres master for Telenor og Ericsson. Ved det nesten 500 grader varme zink-badet, som ikke er dekket til, henger giftig røyk som en dyne over området. Foto: Lotte la Cour/Heinemann media
500 GRADER: På denne fabrikken i Dhaka i Bangladesh varmgalvaniseres master for Telenor og Ericsson. Ved det nesten 500 grader varme zink-badet, som ikke er dekket til, henger giftig røyk som en dyne over området. Foto: Lotte la Cour/Heinemann media Vis mer

Arbeiderne jobbet blant giftige kjemikalier og gasser uten beskyttelsesutstyr. De manglet for eksempel vernesko selv om det var stor risiko for at tunge objekter kunne falle på dem.

De har ikke funnet flere eksempler på barnearbeid på de fabrikkene som ble undersøkt.

- Rapporten påpeker flere forhold som verken er i tråd med kontraktsvilkår, arbeidsmiljøloven i Bangladesh eller med Telenors etiske retningslinjer. På bakgrunn av dette vil Telenor sette i verk tiltak for så raskt som mulig å rydde opp i de avdekkede forhold.

Egen enhet for oppfølging

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas opplyser at det skal etableres en egen enhet på konsernnivå som skal sikre oppfølging hos underleverandører til Telenors selskaper. Samarbeidet med Det Norske Veritas skal også utvides.

- Jeg har besluttet å etablere en enhet på konsernnivå som skal sikre HMS-implementering og oppfølging hos underleverandører til Telenors operasjonelle selskaper, sier konsernsjefen.

I tillegg er det nå opprettet et prosjekt som skal foreta en kartlegging og gjennomgang av helse, miljø og sikkerhet ved konsernets selskaper og underleverandører. Dette inkluderer både formelle rutiner og oppfølging, samt identifikasjon og iverksetting av nødvendige endringer.

Telenor innrømmer to nye dødsfall
DØD: Dette er det eneste bildet som finnes av Belal (i midten), som døde 22 år gammel.