788 MILLIONER: Telenor sier seg uenig i Konkurransetilsynets vedtak. Selskapet risikerer flere gigantbøter. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX .
788 MILLIONER: Telenor sier seg uenig i Konkurransetilsynets vedtak. Selskapet risikerer flere gigantbøter. Foto: Kristoffer Nyblin Kaspersen / SCANPIX .Vis mer

Telenor kan få flere gigantbøter

Konkurransetilsynet la frem knusende bevis for at Telenor forsøkte å hindre utbyggingen av det tredje mobilnettet i Norge. Telenor risikerer nå flere bøter.

(Finansavisen): Det ble en dag med én stor taper - og ingen seierherre.

Det har gått fem og et halvt år siden Konkurransetilsynet og ESA i desember 2012 foretak en to uker lang razzia på Fornebu. I går kunne Konkurransetilsynet legge frem håndfaste bevis på at Telenor forsøkte å hindre utbyggingen av det tredje mobilnettet i Norge – et grovt brudd på konkurranseloven. Tilsynet har i et vedtak besluttet å ilegge Telenor overtredelsesgebyr på 788 millioner kroner.

Mens Konkurransetilsynet nå har konkludert, venter man ifølge Finansavisen fortsatt på ESAs konklusjon etter razziaen i 2012.

De etterforsker Telenor for helt andre forhold.

- ESAs undersøkelse av Telenor er uavhengig av den i Konkurransetilsynet og påvirkes derfor ikke av dagens gebyr i Norge. Vi undersøker andre forhold, nemlig Telenors opptreden i tre norske markeder: grossistmarkedet for tilgang og såkalt originering i mobilnett, markedet for mobilt bredbånd til privatkunder og markedet for mobiltjenester til bedriftskunder, sier kommunikasjonssjef Anne Marte Vestbakke til Finansavisen.

Maksboten fra ESA er på 10 prosent av konsernets omsetning - altså rundt 12,5 milliarder kroner. Men det er et tak.

- Man tar ikke utgangspunkt i maksgrensen når en eventuell bot fastsettes. Retningslinjene sier at botens størrelse avhenger av overtredelsens grovhet og varighet, og hvor stort salg selskapet har hatt i de berørte markedene, understreket Mathisen overfor avisen.

ESA vil ikke anslå når et vedtak kan foreligge.

Andre økonominyheter:

- Jeg synes Telenor bør se seg selv i speilet
Nyboligsalget øker
Slik har han knust aksjemarkedet i flere år