- GUD FORBY: Første visestatsminister Igor Shuvalov, til høyre for Putin, ber til Gud om at ikke det russiske byråkratiet eller domstolene har latt seg bruke ulovlig av Alfagruppen for å vinne over Telenor i kampen om makten i VimpelCom. Foto: Dmitrji Astakhov/AP
- GUD FORBY: Første visestatsminister Igor Shuvalov, til høyre for Putin, ber til Gud om at ikke det russiske byråkratiet eller domstolene har latt seg bruke ulovlig av Alfagruppen for å vinne over Telenor i kampen om makten i VimpelCom. Foto: Dmitrji Astakhov/APVis mer

- Telenor kan takke seg selv

For at de risikerer å bli kastet ut av Russland, mener visestatsminister Shuvalov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Putins høyre hånd tar i dag bladet fra munnen om investor- gruppen som nå er nærmere enn noen gang å avslutte Telenors eventyr i det russiske mobilmarkedet.

- Denne gruppen vil alltid ha problemer med utenlandske investorer i det øyeblikket de føler at dere interesser blir krenket, sier Russlands visestatsminister Igor Shuvalov til Reuters.

- Ubehagelige
Alfagruppen, som Shuvalov henviser til, har lenge ligget i strid med Telenor, som russerne beskylder for å ha stanset den felleseide mobiloperatøren VimpelCom sitt inntog i Ukraina i 2004.

En miniaksjonær i mobilselskapet, Farimex, har brukt dette som årsak til massive søksmål mot Telenor i flere sibirske domstoler. I mars lykkes de i å få én til å beslaglegge Telenors aksjepost i VimpelCom, til en verdi av 11,6 milliarder kroner.

Telenor mener Farimex kontrolleres av Alfagruppen og nekter å betale. Den russiske namsmannen, som fredag startet prosessen med å selge aksjene for å finansiere erstatningskravet. (Se faktaboks.)

- De (Alfagruppen, red. anm.) er en veldig mektig og stor gruppe aksjeholdere, som vil forsvare sine interesser på alle måter, inkludert de ubehagelige, men lovlige, sier Shuvalov.

Legger skylda på Telenor
Shuvalov gjentar Kreml sin posisjon, som er å ikke blande seg inn i den pågående konflikten. Han avviser at konflikten, som har versert i tre sibirske rettssaler, er en lakmustest for investorklimaet i landet.

Shuvalov mener derimot Telenor burde tenkt seg bedre om da de startet samarbeidet.

- De valgte selv denne partneren og de visste veldig godt hvem de skulle forholde seg til, sier Shuvalov til nyhetsbyrået.

Alfagruppens mektige mann, Mikahil Fridman, var sentral i å frata British Petroleum sine posisjoner i TNK-BP i fjor og er kjent for harde metoder og sitt nære forhold til Kreml.

• Les: Oligarken som kan koste Telenor 11,6 milliarder

- Dersom loven er på deres side og de kan vinne dette på lovlige måter, så betyr det at de klarer å gjøre det bedre enn utenlandske investorer, kommenterer Shuvalov.

- Gud forby
Som under Stoltenbergs møte med Putin, understreker Kreml at de ikke vil stoppe tvangssalget, med mindre nye opplysninger i saken kommer fram.

- Dersom vi får et signal om at de (Alfagruppen, red anm.) bruker byråkratiet eller, Gud forby, domstolene, ulovlig, så vil vi ta affære og sørge for at det ikke skjer, sier visestatsministeren til Reuters.


Avviser
Telenor avviser kritikken av selskapets opptreden i Russland.

- Vi ønsker å ha lokale partnere i alle landene vi arbeider i - og i alle nye markeder, sier kommunikasjons- direktør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor, til Dagbladet.

- Da vi startet samarbeidet med Alfagruppen var det Telenor som drev den industrielle utviklingen av VimpelCom, mens de var inne som en ren investeringspartner. Vi opplever det som at Alfagruppen har feider med samtlige utenlandske samarbeidspartnere. Det er trist at dagens situasjon har oppstått, men det er altså Alfagruppens eget ansvar, sier Galitsina til Dagbladet.

MEKTIG: Shulakov understreker hvor mektig Alfagruppen er og aksjonærenes vilje til å få sin vilje, når han omtaler Telenors Russland-problemer. Foto: Skjermdump
MEKTIG: Shulakov understreker hvor mektig Alfagruppen er og aksjonærenes vilje til å få sin vilje, når han omtaler Telenors Russland-problemer. Foto: Skjermdump Vis mer

Telenor gikk forrige uke ut i Dagbladet og mener det er fare for at den russiske namsmannen som varsler tvangssalg av selskapets aksjepost er korrupt.

 

NÆRT FORHOLD TIL KREML: Den russiske oligarken Mikhail Fridman, maktmannen i Alfagruppen, har et nært forhold til Kreml. Her representert ved president Dmitrij Medvedev. Foto:
 MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP
NÆRT FORHOLD TIL KREML: Den russiske oligarken Mikhail Fridman, maktmannen i Alfagruppen, har et nært forhold til Kreml. Her representert ved president Dmitrij Medvedev. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AFP Vis mer