Telenor kjøper tjenester av scientolog-eid selskap

Uproblematisk, mener den statlig eide giganten. - Dårlig dømmekraft, mener scientologi-kritiker.

BITTER STRID: En antiscientologiaktivist viser tydelig hva han mener under en markering i New York: «Scientologi er svindel.» Xenu.net er en profilert nettside dedikert til kampen mot bevegelsen, drevet av nordmannen Andreas Heldal-Lund. Foto: PETER KRAMER/AP/SCANPIX
BITTER STRID: En antiscientologiaktivist viser tydelig hva han mener under en markering i New York: «Scientologi er svindel.» Xenu.net er en profilert nettside dedikert til kampen mot bevegelsen, drevet av nordmannen Andreas Heldal-Lund. Foto: PETER KRAMER/AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statlig eide Telenor kjøper tjenester av det scientolog-eide selskapet Performia. Telenor synes koblingen er uproblematisk, mens en kjent scientologikritiker mener konsernet har utvist dårlig skjønn ved å knytte til seg en så omstridt samarbeidspartner.

Performia på sin side mener seg forfulgt av pressen.

Søker ingeniør I en annonse på Finn.no søker underselskapet Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) etter en driftsingeniør til sine lokaler i Nittedal. Trykker man seg videre for å søke på stillingen, blir man omdirigert til en side med domenenavn Performia.com.

Performia er et rekrutteringsselskap som er majoritetseid av den profilerte scientologen Mårten Runow, og selskapet bruker bl.a. personlighetstester som er utformet for bruk i scientologibevegelsens kurs og rekrutteringsarbeid.

6 prosent av inntektene fra testgjennomføringen går til scientologigrunnlegger L. Ron Hubbards stiftelse, og Performias logo inneholder et velkjent scientologisymbol.

Selskapet kom i medienes søkelys etter at SV-politiker Olav Gunnar Ballos datter Kaja Bordevich Ballo tok livet sitt i 2008. Den dagen 20-åringen døde, hadde hun fått tilbake et nedslående resultat på personlighetstesten hun hadde tatt hos lokale scientologer i Frankrike, der hun studerte.

SCIENTOLOGI-LOGO: Performias logo inneholder et velkjent scientologikjennemerke, dianetikksymbolet i en sirkel. Faksimile: PERFORMIA.COM
SCIENTOLOGI-LOGO: Performias logo inneholder et velkjent scientologikjennemerke, dianetikksymbolet i en sirkel. Faksimile: PERFORMIA.COM Vis mer

Flere antydet at testresultatet kunne kobles til selvmordet, uten at man kom til noen definitiv konklusjon. Flere psykologer gikk imidlertid ut og advarte mot testen, som ble anklaget å være skreddersydd for å verve nye medlemmer til scientologibevegelsen.

Mange kunder Performia leverer ulike tjenester til en rekke mer eller mindre profilerte bedrifter. Mange, blant dem TSBc, er verken klar over forbindelsen til scientologibevegelsen eller de tidligere kontroversene.

- TSBc var ikke klar over forbindelsen mellom Performia og scientologibevegelsen, sier Jørgen Thaule, kommunikasjonsdirektør i Telenor Broadcast Holding, til Dagbladet.

Thaule avviser imidlertid at den nye informasjonen vil få noen innvirkning på Telenors forhold til Performia.

- På grunnlag av Telenors etiske regler skal ingen diskrimineres på grunnlag av religion, seksuell legning, kjønn eller rase, forklarer han.

- Har ikke tilgang Thaule opplyser at TSBc ikke bruker den omstridte testen, men har betalt 40 000 kroner til Performia for å nyttiggjøre seg selskapets web-baserte løsning for jobbsøkerhåndtering, Interspeedia.

- Verktøyet håndteres utelukkende av oss og ikke Performia. Alle data ligger dessuten på vår server, ikke deres, og Performia har ikke tilgang på dataene, sier kommunikasjonsdirektøren.

TOK PERSONLIGHETSTEST: Kaja Bordevich Ballo tok livet sitt etter å ha fått resultatene fra en personlighetstest hun tok hos scientologibevegelsen. Flere antydet at testen var utløsende faktor for selvmordet - uten at man nådde noen definitiv konklusjon. Performia bruker en omarbeidet versjon av testen i sitt rekrutteringsarbeid og betaler royalties av inntektene bruken genererer, til L. Ron Hubbard-stiftelsen. Faksimile: DAGBLADET 15. APRIL 2008
TOK PERSONLIGHETSTEST: Kaja Bordevich Ballo tok livet sitt etter å ha fått resultatene fra en personlighetstest hun tok hos scientologibevegelsen. Flere antydet at testen var utløsende faktor for selvmordet - uten at man nådde noen definitiv konklusjon. Performia bruker en omarbeidet versjon av testen i sitt rekrutteringsarbeid og betaler royalties av inntektene bruken genererer, til L. Ron Hubbard-stiftelsen. Faksimile: DAGBLADET 15. APRIL 2008 Vis mer

Han opplyser videre at Telenor er i gang med å utvikle sitt eget tilsvarende verktøy, og at avtalen med Performia derfor ikke vil bli videreført når programmet er ferdigutviklet.

Andreas Heldal-Lund, kjent som en av verdens mest framtredende scientologikritikere, mener Telenor har utvist dårlig dømmekraft i og med kontraktsforbindelsen til scientologeide Performia.

- Statlige selskaper har et særlig ansvar for å velge samarbeidspartnere med omhu. Dette er dårlig kvalitetssikring, og Telenor skyter seg selv i foten ved å innlate seg med Performia - det skaper et dårlig inntrykk, slår Heldal-Lund fast overfor Dagbladet.

- Tapte en million Da Performia ble omtalt i forbindelse med Kaja Bordevich Ballos død i 2008, flyktet flere av selskapets oppdragsgivere.

- Tre-fire nøkkelkunder trakk seg. Det innebar at vi tapte en million kroner, sier Performias daglige leder Ivar Bruvoll til Dagbladet.

Han er lite begeistret for at selskapets kobling til scientologibevegelsen nå blir brakt på banen igjen.

- Vi har aldri mistet kunder fordi de var misfornøyde med tjenestene våre. Men den negative oppmerksomheten rundt oss blir for belastende.

Blant de profilerte aktørene som sluttet å bruke Performias testopplegg etter medieomtalen, er klimaforskningssenteret Cicero, som støttes av Norges Forskningsråd. De har imidlertid fortsatt å bruke selskapets nettløsninger.

- Ikke forbindelse til kirken Bruvoll bekrefter at Performia betaler royalties til Hubbard-stiftelsen, men framholder at bedriften ikke har noen binding til scientologikirken.

- Hadde den hatt det, ville jeg sluttet på dagen; selv har jeg jobbet her i 20 år uten å ønske å bli scientolog. At medeier Mårten Runow er det, er hans anliggende, sier Bruvoll, som eier 40 prosent av selskapet.

Han opplyser at Interspeedia-løsningen som TSBc har kjøpt, ikke genererer inntekter til Hubbard-apparatet.

- Det er det bare testopplegget som gjør - og det utgjør en relativt liten del av vår samlede virksomhet.

KRITISK: Andreas Heldal-Lund er en av verdens mest profilerte scientologikritikere. Han er sterkt kritisk til Telenors samarbeid med Performia. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
KRITISK: Andreas Heldal-Lund er en av verdens mest profilerte scientologikritikere. Han er sterkt kritisk til Telenors samarbeid med Performia. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

SVs næringspolitiske talsmann Alf Holmelid er klar over at Performia er omstridt, men vil ikke foreta seg noe for å gripe inn overfor avtalen med Telenor-selskapet.

- Det blir litt for detaljert statlig styring. Men jeg understreker at statlige selskaper må ta allmenne hensyn til sitt omdømme, sier han til Dagbladet.

KJENDIS-SCIENTOLOG: Tom Cruise er en av mange kjendiser som bekjenner seg til scientologibevegelsen. Her under åpningen av en ny kirke i Madrid. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX
KJENDIS-SCIENTOLOG: Tom Cruise er en av mange kjendiser som bekjenner seg til scientologibevegelsen. Her under åpningen av en ny kirke i Madrid. Foto: PAUL WHITE/AP/SCANPIX Vis mer