KAMPEN OM RUSSISKE MOBILER: Telenor eier omkring 30 prosent av aksjene i Russlands nest største mobilselskap VimpelCom. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIX
KAMPEN OM RUSSISKE MOBILER: Telenor eier omkring 30 prosent av aksjene i Russlands nest største mobilselskap VimpelCom. Arkivfoto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Telenor må betale 11,6 milliarder i Russland

Vil anke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Telenor er i en domstol i Sibir dømt til å betale 11,6 milliarder kroner i erstatning til selskapet Farimex, som er en aksjonær i VimpelCom, melder NTB.

- Vi mottar den skriftlige dommen 2. mars. Da har Telenor 60 dagers ankefrist. Det er det vi kan si så langt, opplyser Telenor til Dagbladet.no.

I en børsmelding, sluppet like etter Dagbladet.nos samtale med selskapet, opplyser Telenor at de allerede nå har bestemt seg for å anke saken.

Kan ende i høyesterett
Telenor reagerer blant annet på den høye erstatningssummen.

- Denne avgjørelsen er et alvorlig brudd på Telenors lovlige rettigheter og interesser som en strategisk investor i Russland. Vi vil fortsette å forsvare våre investeringer i VimpelCom med alle tilgjengelige juridiske midler, sier konserndirektør Jan Edvard Thygesen, leder av Telenors virksomheter i Sentral- og Øst-Europa i en pressemelding på selskapets hjemmesider.

Dommen falt opprinnelig i den lille sibirske byen Khantij-Mansjysk i august i fjor.

Anken skulle ha vært behandlet i Omsk 18. november, men ble utsatt til 12. desember. Saken kan omsider ende i høyesterett i Moskva.

- Trenerte oppkjøp
I snart fem år har Telenor vært i konflikt med Farimex, som eier 0,002 prosent av aksjene i VimpelCom, som er Russlands nest største mobilselskap.

Konflikten har ført til en rekke rettssaker.

Stridens kjerne er Farimax' påstander om at Telenor trenerte VimpelComs oppkjøp av Ukrainian Radio Systems (URS) og på den måten påført det russiske selskapet store tap.

- Vi mente derimot at URS var altfor høyt priset og fikk forsåvidt rett i det, forklarer Telenors pressetalsmann Dag Melgaard til Dagbladet.no og utdyper:

- URS ble likevel kjøpt opp, men på et senere tidspunkt. Farimax påstår at selskap nå går såpass dårlig fordi det ikke ble kjøpt opp tidligere.

Det var Telenors partner i VimpelCom, selskapet Altimo, som i 2004 presset på for å få kjøpt det ukrainske mobilselskapet.

Altimo vant fram, og URS ble kjøpt opp i april 2006.

Altimo kontrolleres av oligarken Mikhail Fridman, en mektig mann med nære venner i Kreml.

Hvem står bak?
Farimex Products er registrert på De britiske jomfruøyene. Det er derfor vanskelig å avsløre hvem som virkelig står bak selskapet.

Man antar likevel at det er Fridman og hans selskap Alfagruppen, som drar i trådene bak Farimex.

Alfa og Telenor kjemper en hard maktkamp om kontrollen over de to lukrative selskapene VimpelCom i Russland og Kyivstar i
Ukraina.

Telenor har nær 30 prosent aksjer i  VimpelCom. Det tilsvarende tallet for Alfa er 42,4 prosent.

Ikke i tråd med virkeligheten
Telenor har hele tiden hevdet at dette er et regelrett ransforsøk fra Farimex' side.

- Det vi vet, er at regionen der rettssakene pågår, har vært brukt mange ganger tidligere til å tilrane seg verdier. Retten har både i den første og andre instans glatt oversett alt som har med russisk lov å gjøre. Dette kommer vi ikke til å bli la stående, sier Melgaard og utdyper:

- Det er snakk om uhyre store summer. Erstatningen er ikke i nærheten av noe som kan likne virkelighet, i alle fall ikke for det ukrainske selskapet det er snakk om her.

Farimax baserte sitt erstatningskrav på at Telenors boikott av URS-oppkjøp påførte VimpelCom en ekstrakostnad på 230 millioner dollar.

Storsatsing
Telenor tapte i første instans og ble dømt til å betale en bot på 2,8 milliarder dollar, nærmere 20 milliarder kroner med dagens kurs.

Farimax krevde blant annet at Telenor skulle overgi råderetten over sine aksjer i VimpelCom for eventuelt tvangsinndriving av beløpet, men fikk ikke medhold i kravet.


Allerede i 1998 valgte Telenor å investere i det russiske mobilmarkedet. Da kjøpte telegiganten 25 prosent av VimpelCom, til en prislapp på 1,2 milliarder kroner.

- Denne investeringen åpner for en langsiktig strategisk posisjon i et marked med stort potensiale, annonserte selskapets daværende konsernsjef Tormod Hermansen.