Telenor mangler erfaring

STOCKHOLM (NTB-TT): Manglende norsk erfaring med et avregulert telemarked var en av årsakene til at forhandlingene om en sammenslåing av Telenor og svenske Telia ikke førte fram, mener svenskene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nordmennene var ikke like interessert i et fullt ut integrert selskap som svenskene, sier Telias styreformann Bengt Westerberg.

Sveriges næringsminister Anders Sundström sier at partene var enige om at de nødvendige forutsetninger for en fusjon ikke var til stede. Det var umulig å komme til enighet om at det nye selskapet skulle arbeide etter rent forretningsmessige prinsipper, framholder han.

Sundström reiste i dag formiddag tilbake til Stockholm, etter at Norges samferdselsminister Odd Einar Dørum hadde kunngjort at fusjonsforhandlingene er skrinlagt. Dørum sa at årsaken til forhandlingsbruddet var at nordmennene ikke fikk nødvendige garantier for sine interesser fra svensk side.

Prinsipper

- Sveriges utgangspunkt har vært at det nye selskapet skulle arbeide etter forretningsmessige prinsipper, at det skulle bli et fullt ut integrert selskap og at ledelse og personale såvel i Telia som i Telenor skulle delta helhjertet i fusjonen. Det var ikke mulig å oppnå full enighet om dette, sa Sundström.

- Full integrasjon er nødvendig, dersom man skal kunne gjøre nytte av samordningsgevinstene i et slikt samarbeid. Vi har hatt en liten følelse av at den norske parten ikke var like interessert i dette, og jeg tror det var her forhandlingene snublet, tilføyde Bengt Westerberg.

- Jeg tror at forskjellen i erfaring har spilt en viss rolle. I Sverige har vi hatt et avregulert telemarked i fem år. I Norge har man akkurat fått det, og det har gitt oss en annen erfaring med hva konkurranse og forretningsmessig drift innebærer, enn det nordmennene har, sa han.

«Tilbakeskritt»

Westerberg mente det ville være et skritt tilbake i tiden, dersom Telia skulle gå inn i et samarbeid med Telenor som ikke fullt og helt bygger på forretningsmessige prinsipper. - Vi må snarere gå videre i samme retning som nå, og bli mer forretningsmessige og konkurransedyktige, framholdt han. Han trodde ikke at døren til et nærmere samarbeid med Telenor nå er stengt for godt.

Den tidligere visestatsministeren og budsjettministeren ville ikke si om forhandlingsbruddet har skjedd på politisk nivå eller på selskapsnivå. - I dette spørsmålet ligger det en antydning om meningsforskjeller mellom Telenor og de ansvarlige politikere i Norge, og det våger jeg ikke å uttale meg om, sa Bengt Westerberg.

- Nordmennene har mer vært ute etter et felles holdingselskap, der Telenor og Telia skulle leve videre omtrent som nå. Det er ikke en slik løsning vi har vært ute etter, tilføyde Westerberg, som mener bruddet i forhandlingene med Norge ikke er noen katastrofe for Telia og som ikke vil utelukke at selskapet nå går inn i fusjonsforhandlinger med Telecom Finland.

(NTB)

UERFAREN: - Nordmennene har for liten erfaring med fri konkurranse, sier svenskene.