Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor med strakstiltak

Telenor satte i dag i gang strakstiltak for å hindre at en teknisk feil igjen kan lamme flytrafikken, slik tilfellet var mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da førte en feil i en telesentral i Asker til at flytrafikken over hele Sør-Norge og deler av trafikken i Nord-Norge ble lammet.

- Målet er en vesentlig bedre løsning i løpet av få uker, sier informasjonsdirektør Jan Kristensen i Telenor Bedrift til NTB.

Strakstiltakene går på økt beredskap for bemanning, reservedelsberedskap og linjemessige forbedringer. I dagene framover skjer en total gjennomgang av kommunikasjonsstrukturen i Luftfartverkets system, opplyser Kristensen.

Hektisk

Mandagens dataproblemer og kommunikasjonssvikt skapte tirsdag hektisk møteaktivitet mellom toppledelsen i Telenor, Luftfarsverket og Stortingets samferdselskomité.

- Håpet er at det skal bli mulig å skjære gjennom uenighetene som har vært, og at det blir enighet om finansieringen av et nytt og sikkert nett mellom telesentralen i Asker og flykontrollstasjonen i Røyken, som fører til at både telekommunikasjon og radarene fungerer. Telenor mener nettsituasjonen må forbedres slik at man får en bedre reservekapasitet for å håndtere feilsituasjoner med øyeblikkelig virkning, sier Kristensen.

Svikter en datakabel rent elektronisk, skal trafikken kunne omdirigres til andre datakabler i området i løpet av sekunder, ikke i løpet av en time slik det skjedde mandag.

- Feilen ble funnet i en sentral i Asker hvor en datateknisk sikringsbit gikk i stykker. Det gikk en time før den ble lokalisert. Feilrettingen gikk greit, men det kritikkverdige var konsekvensene det fikk for driften av lufttrafikken over Østlandet. Det er det vi sammen med Luftfartsverket skal finne en løsning på, sier Kristensen.

Ikke farlig

Narve Jensen, sjef for flygelederne i tårnet på Gardermoen, har avgitt rapport om det som skjedde mandag. Nå avventer flygelederne resultatene av tirsdagens møteaktivitet mellom Telenor og Luftfartsverket, og det er ikke aktuelt med aksjoner. Så langt flygelederne har bragt på det rene, førte ikke mandagens problemer med radarkommunikasjonen til noen farlige situasjoner.

- Det skal ikke oppstå kritiske situasjoner om slikt skjer, sier han til NTB.

- Datasystemet er slik lagt opp at selv om data går tapt, skal flyene ligge slik til at de ikke utgjør noen fare for hverandre. Vi fikk alle våre data fra vår radar fordi vi kunne gå i lokal mode og opprettet også direkte radiokontakt med flyene. Det medførte mye merarbeid for inn- og utflyvninger, men ikke fare for flysikkerheten, forklarer han.

(NTB)