Telenor nekter å svare

- Vi vil ikke la oss intervjue om vår strategi, sier Telenor. De vil ikke diskutere dagens kronikk i Dagbladet som hevder at de ødelegger for mobilt internett for å oppnå kontroll og kortsiktig gevinst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no hadde en avtale med Telenor om at de i formiddag skulle svare på påstandene i

dagens kronikk i Dagbladet. Informasjonsdirektør Jo Heldaas i Telenor Mobil opplyste i formiddag - etter diskusjon med sine sjefer - at dette ikke blir aktuelt.

- Det er uaktuelt å diskutere vår framtidige forretningsstrategi i et intervju med pressen. Ingen børsnoterte selskap gjør dette, sier Heldaas til Dagbladet.no.

Vil ikke bli intervjuet

Han opplyser at de vil lage et skriftlig tilsvar på kronikken som de ønsker på trykk i Dagbladet.

- Det er ganske alvorlige påstander. Dere ønsker ikke å imøtegå disse i et intervju?

- Nei. Vi vil presentere våre synspunkter skriftlig, fastholder Heldaas.

Kronikkforfatter Jan Thoresen gir Telenor hovedskylda for at WAP ble en gedigen fiasko.

- Mobilt internett slår ikke an så lenge Telenor ikke lar innholdsleverandørene tjene penger. I stedet for å dele inntektene, beholder Telenor alt selv, sier Thoresen til Dagbladet.no.

WAP kan bli en hit

Han er prosjektleder i DB Medialab som er Dagbladets selskap for nye medier, og som blant annet eier Dagbladet.no. Thoresen mener at verken Dagbladet.no eller noen andre vil satse på WAP-tjenester så lenge det kun er Telenor som tjener penger på det.

- I Japan har mobilt internett tatt av. Det er fordi de som lager innholdet får pengene som brukerne legger igjen. Teleselskapet tar kun en liten provisjon, forklarer Thoresen.

Han skrev kronikken for å vekke Telenor. I februar kommer de med et nytt, forbedret og kjappere WAP-system som heter GPRS. Da må de legge om forretningsmodellen sin hvis folk skal gidde å bruke nyvinninga.

- Fungerer som sensur

- Jeg frykter at Telenor vil prioritere å holde på kontrollen og inntektene. Da vil bare selskaper som eies av Telenor eller er Telenor-venner, få en tilstrekkelig posisjon på det mobile internettet, sier Thoresen.

Han ser også aspekter utenom det økonomiske. Hvis Telenor legger til rette for at bare deres innhold blir lett tilgjengelig, er det som å sensurere bort andre.

- Telenors oppgave er å lage infrastrukturen. Så får de som lager godt innhold trekke brukere. Alt settes på regninga til Telenor som viderefordeler inntektene, foreslår Thoresen.

Følg med i Dagbladet for å lese Telenors tilsvar når det kommer.

Les kronikken

som slakter Telenors mobilstrategi.