Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor og NSB krangler om gigantsum

Dette er en millionavtale mellom to gigantiske statsbedrifter: 13 linjer på et umerket ark. For fire millioner kjøper Telenor seg fri fra enorme utgifter etter gamle miljøsynder. NSB hevder avtalen er ugyldig, og krever 120 millioner for å ha ryddet opp forurensning etter Televerket ved Lillestrøm stasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NSB-ingeniøren som underskrev avtalen med Televerket, nå Telenor, hadde ikke fullmakt til å inngå avtaler på over 100000 kroner.

- Dette burde Telenors representanter ha skjønt, skriver NSBs konsernsjef Osmund Ueland i et brev til Telenors konsernsjef Tormod Hermansen.

Stridens eple

I mange tiår har Televerket og NSB forurenset tomta med det kreftframkallende tjærestoffet kreosot. NSB er nesten ferdig med å rydde opp, men Telenor nekter nå å betale de 120 millionene det har kostet NSB å fjerne Televerkets forurensning.

NSB har ryddet kreosotforurensning i området for over 160 millioner kroner. Jernbaneverket har betalt 40 mill. fordi de var ansvarlig på det tidligere NSB Banes impregneringsverk.

Moralsk ansvar

- NSB tar utgangspunkt i forurensningsloven, at den som forurenser står ansvarlig for opprensing av egen forurensning. Telenor har her et moralsk ansvar, sier direktør Olav Line i NSB Eiendom.

Det var da NSB la sine krav på bordet, at Telenor trakk fram den omstridte kontrakten undertegnet en underordnet ingeniør i NSB og Hans Erik Korsten i Telenor Nett. Avtalen har følgende innhold:

Telenor betaler fire mill. i kompensasjon for opprensing av kreosot på Televerkets impregneringsverk i Lillestrøm.

Telenor erkjenner intet juridisk ansvar for NSBs utgifter.

NSB må frafalle alle framtidige krav mot Telenor.

Begge parter blir pålagt to taushet om avtalen, og kan ikke kommentere eller informere om innholdet i den.

Telenor har brukt avtalen for å avvise alle krav NSB BA har stilt om kompensasjon for oppryddingen. I brev til Telenor-sjef Tormod Hermansen erklærer NSB-sjef Osmund Ueland at avtalen må kjennes ugyldig.

Opp og avgjort

Men Telenor avviser alle NSBs protester.

- Vi mener saken er opp- og avgjort. Avtalen er inngått mellom profesjonelle og likeverdige parter, og vi mener forliket er rimelig, sier assisterende pressetalsmann Steinar Ostermann i Telenor.

- Vi avviser påstander om at avtalen ikke er juridisk bindende, sier Ostermann.

Samferdselsdepartementet har meldt seg ut av konflikten, og sier de to tidligere forvaltningsbedriftene må ordne opp på egen hånd.

Hermansen og Ueland skal ha samtaler om saken. NSB har ikke til hensikt å gi etter.

- Dersom Telenor ikke er villige til å innrømme sitt ansvar for forurensningen, vil NSB gå videre med saken. Om nødvendig vil vi gå til retten, sier direktør Olav Line i NSB Eiendom.

anders.hagen@dagbladet.no

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling