Telenor og Tele2 har inngått fastnettavtale

Oslo (NTB-Arnt Folgerø): Fra nyttår vil kundene til det private selskapet Tele2 Norge AS kunne bruke Telenors tele-nett til å ringe til og fra faste telefonapparater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er klart etter at de to selskapene tirsdag inngikk en avtale som slipper Tele2 inn på fast-telefonnettet til det norske statsaksjeselskapet.

Avtalen tirsdag er den første i Norge. Flere liknende avtaler ligger i løypa og vil være klar før Telenors monopol på fastnett-telefoni opphører fra årsskiftet, opplyser pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor til NTB.

- Vi er i konkrete forhandlinger med flere selskaper om samtrafikk, sier Melgaard. Over 20 selskaper har bedt om nummertildeling hos Post- og teletilsynet for å kunne konkurrere om de norske fast-telefonkundene, opplyser han.

Billigere fra nyttår

Tele2 er i dag den største private aktøren på det nordiske telemarkedet og har også inngått avtaler med det svenske statsselskapet Telia og Teledanmark om å benytte deres fastnett. Tele2 eies av Netcom Systems AB som er børsnotert i Stockholm og i New York. Det svenske selskapet Kinnevik er en stor eiergruppe i i Netcom som i fjor omsatte for nesten tre milliarder svenske kroner.

Allerede nå annonserer Tele2 prisreduksjoner på utenlandssamtaler for private husholdninger fra nyttår med inntil 34 prosent i forhold til dagens priser fra Telenor. Innenlands fjerntakst blir inntil 10 prosent billigere, mens telefonering til mobiltelefon blir inntil 30 prosent billigere.

Fortsatt lokalmonopol

Når det gjelder lokaltelefon, kan ikke Tele2 konkurrere med Telenor fordi selskapet må betale en avgift til det norske statsselskapet for adgangen til fastnettet som er høyere enn den prisen Telenor selv tar for lokalsamtaler, heter det i en uttalelse fra Tele2. Telenors monopol på lokalsamtaler vil derfor bestå.

- Vi mener at vi skal kunne svare på utfordringen fra Tele2 på utenlandssamtaler og fjerntakst. Det er forresten bare et par uker siden vi satte ned prisen på utenlandssamtaler, sier Dag Melgaard som regner med ytterligere prisreduksjoner på nyåret.