Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Telenor og Telia kunne bli en nordisk gigant

- En sammenslåing av svenske Telia og norske Telenor ville være bedriftsøkonomisk elegant. Det ville gitt en nordisk gigant med stordriftsfordeler og muskler til å konkurrere med de store tele-aktørene i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men nordmenn og svensker sammen? Ville det gå?

Slik resonnerer en analytiker i det norske finansmarkedet i en samtale med Dagbladet, og lar svaret henge i lufta.
Analytikeren er ganske sikker på at et fusjons-scenario har vært diskutert inngående på Telenor-sjef Tormod Hermansens kontor.

Denne og andre analytikere Dagbladet har vært i kontakt med, er mer tilbøyelige til å se en fusjon som en mulig konsekvens lengre fram i tid, etter at begge selskapene har vært gjennom en privatiseringsprosess. I Sverige har myndighetene bestemt at Telia skal delprivatiseres.

Delprivatisering

Norske analytikere ser for seg som mest sannsynlig en delprivatisering etter Hydro-modellen. Den gir både tilstrekkelig handlefrihet og tilgang på kapital. Dessuten er erfaringene med Hydro-modellen så gode at politikerne føler seg trygge på den.

Hermansens erklærte mål er å bli større.
Telenor må ut i verden og vokse for ikke å bli spist av de andre grådige telegigantene som nå sliper knivene foran det store telesleppet 1. januar. Derfor har han bedt staten om økt egenkapital.

Næringsminister Lars Sponheim har antydet at Hermansen heller bør hente pengene på børsen. Høyre har signalisert at det gir liten mening for staten å ta ut høye utbytter med den ene hånda og la den andre sende pengene tilbake som egenkapital. Kapitalen bør hentes mest mulig fra det private marked.

Samferdselsminister Odd Einar Dørum har varslet at regjeringen vil komme tilbake til saken over nyttår.

Mange å velge mellom

Om regjeringen likevel setter ned foten for begge disse løsningene, åpner Hermansen for å invitere en strategisk partner til å gå inn på eiersiden. Hvem han har i tankene, holder han tett om, og han har mange å velge mellom.

Telia er på noens tunger. Selskapet kontrollerer det meste av infrastrukturen i Sverige, et marked Telenor har store ambisjoner i. At Telenor har samme posisjon i Norge, borger for at Telia også har noe å tjene på å selge sin dyd.

Større slagkraft

- Det vil være mange fordeler ved en slik sammenslåing, både på markeds-, utviklings- og kostnadsiden. Det vil gi dem større slagkraft til å forsvare hjemmemarkedet og angripe internasjonalt i andre markeder, sier Jostein Fjalestad i konsulentfirmaet Gemini Consulting.

Men han skynder seg å presisere at dette er rene spekulasjoner og at det er et giftermål de færreste i dag har tenkt på.

- For tida er de jo bitre fiender, sier Fjalestad.
På den andre siden har telemarkedet blitt tatt på senga tidligere. Ameritechs oppkjøp i Tele Danmark kom som lyn fra klar himmel, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!