Telenor-oppgjør fra talerstolen

- De fattige må få teleaksjene, krever fredsprisvinneren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ene store, sorte bilen etter den andre svingte opp foran Oslo Rådhus mellom klokka 11:30 og 13:00 i dag. Utdelingen av årets Nobels fredsspris startet klokka 13, og kongefamilien, politikere, diplomater og kjendiser møtte opp for å høre fredsprisvinnerens tale.

Årets fredsprisvinner er Muhammad Yunus og Grameen Bank. Yunus er økonomiutdannet fra USA og har bygget opp Grameen Bank i hjemlandet Bangladesh. Banken gir mikrokreditt-lån til fattige i Bangladesh. Ved hjelp av små lån starter de opp små bedrifter, og de blir også deleiere i banken.

Stikk til Telenor

I talen kom fredprisvinneren med et klart stikk til Telenor-sjef John Fredrik Baksaas, som sitter i salen.  Tidligere i uken har Yunus gått hardt ut mot Telenor i forbindelse med deres felles eierskap i GrameenPhone . Yunus føler seg lurt av det norske selskapet, som ikke vil gi Grameen kontroll over teleselskapet ,som nå er verdsatt til 16-17 milliarder. 

-  Vår visjon er at vi til slutt skal omdanne dette selskapet til et sosialt forretningsforetak ved at de fattige kvinnene i Grameen Bank skal bli majoritetseiere. Dette er et mål vi jobber for å nå. En dag vil Grameen Phone bli nok et eksempel på et stort foretak eid av fattige, sa Yunus.

Yunus snakket videre om hvordan god forretningsvirksomhet kan hjelpe folk ut av fattigdom.

- Selv profittmaksimerende selskaper kan utformes som sosiale forretningsforetak ved at man gir fullt eierskap eller majoritetseierskap til de fattige, sa han, med klar brodd mot Telenor, som tar store utbytter fra GrameenPhone.  

Han sendte også et stikk i retning George W. Bush og krigen mot terror.

- Etter 11. september mistet verdensopinionen fokus på drømmen om å bekjempe fattigdom, og skiftet fokus fra krigen mot fattigdom til krigen mot terror, sa han.

SEREMONIEN I GANG:  Muhammad Yunus og representanten for Grameen Bank, Ms. Mosammat Taslima Begun, ankommer Oslo Rådhus for og motta Fredsprisen for 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SEREMONIEN I GANG: Muhammad Yunus og representanten for Grameen Bank, Ms. Mosammat Taslima Begun, ankommer Oslo Rådhus for og motta Fredsprisen for 2007. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

- Jeg mener at det å bruke ressurser på å forbedre de fattiges liv er en langt bedre strategi enn å bruke dem på våpen, sa Yunus i talen sin. Les hele talen til Muhammad Yunus her.

Stone kom uten Oslo-pelsen

Til Oslo har Yunus med seg Musammad Taslima Begum som representant for bankens mange eiere. De ankom nest sist på den røde løperen, like før den norske kongefamilien.

Det var kun fredsprisvinneren og de kongelige som fikk gå på den røde løperen. Nobelkonsertens to vertinner, Sharon Stone og Anjelica Huston kom noe tidligere, og måtte gå utenom.

Trass i at Oslo-temperaturen hadde sunket fra i går, kom Sharon uten sine to nyinnkjøpte pelser. Hun handlet pelskåper, pelslue og andre klær og smykker for til sammen 250 000 kroner på en rask julehandel i Oslo i går.

Hun var likevel i godt humør, da hun gikk opp trappa til rådhuset i halv ett-tida i dag. Det var også de andre gjestene, som inkluderer kong Harald og dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, John G. Bernander, Jens Stoltenberg og Ingrid Schulerud, Thorbjørn Jagland, Bjarne Håkon Hansen, Knut Storberget, Siv Jensen, Valgerd Svarstad Haugland, Kristin Halvorsen, Heikki Holmås og Trond Giske, som kom sammen med Gro Harlem Brundtland.

Erna Solberg kom sammen med Carl I. og Eli Hagen. Eli og Erna er tydeligvis gode venner igjen, etter at Eli kalte henne en grå mus i sin nye bok.

Les talen til lederen i Nobelkomiteen, Ole Danbolt Mjøs, her.

Telenor-oppgjør fra talerstolen
MØTTE METTE-MARIT: Muhammad Yunus under audiensen på Slottet. Her forteller han levende om møtet med barn tidligere på dagen til kronprinsesse Mette-Marit. Kronprins Haakon ser på.