Telenor på all-time high

Denne uken har Telenor-aksjen nådd en historisk topp. Avkastningen de siste to årene har vært fantastisk.

TELEKOM: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas har ledet selskapet i 11 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TELEKOM: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas har ledet selskapet i 11 år. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Sven Chr. Stenvaag, Finansavisen): Telenor-aksjen har aldri vært notert høyere på Oslo Børs enn den er nå.

Fredag sluttet Telenor-aksjen på 139,10 kroner, opp marginale 0,4 prosent. Men det siste året er aksjen opp 24 prosent, og på to år har Telenor steget over 60 prosent.

Selskapet er i dag priset til utrolige 211 milliarder kroner, og er nesten verdt halvparten av Statoil.

Samtidig har Jon Fredrik Baksaas - siden han tok over som Telenor-sjef i 2002 - betalt ut 45 milliarder kroner i utbytte, og i tillegg kjøpt tilbake aksjer for nærmere 15 milliarder kroner.

Det har altså vært litt av en reise siden Baksaas ble sjef - da aksjen sto i 29 kroner.

Jevnt og trutt Den siste uken har Telenor-aksjen - nærmest i all stillhet - passert rekordnoteringene fra desember 2007. Da var Telenor-aksjen oppe i 136,50 kroner, og i 139 kroner intradag 7. desember.

Så kom finanskrise og et mye kritisert inntog i India. Aksjen stupte 26 prosent til 33,25 kroner den dagen India-satsningen ble annonsert, den 29. oktober 2008.

I de fem årene som har gått siden har aksjen mer enn firedoblet seg.

- Risikoen har tidvis vært stor i Telenor, med store problemer både i India og Vimpelcom. Men sett bort fra enkeltperioder med høy risiko har det vært vanskelig å se bort fra Telenor for den som ville investere i telekom, sier Carnegie-analytiker Espen Torgersen.

Arven fra 90-tallet og satsningen i vekstmarkedene i Asia har vært nøkkelen til suksessen. I dag stammer en tredjedel av kontantstrømmen fra Asia.

- Den grunnleggende strategien som ble lagt for mange år siden har vært vellykket. Mens Telenor satset i Asia, valgte for eksempel TeliaSonera å ekspandere i Øst-Europa. Det var ikke like vellykket, konstaterer Torgersen.

Baksaas ved roret Jon Fredrik Baksaas kan nå se tilbake på 11 år som kaptein på Telenor-skuten.

- Jon Fredrik Baksaas har stått ved roret i gode og onde dager. Han har styrt skuten på en stødig måte, er ansvarlig for avkastningen og skal ha full ære for hva man har oppnådd. Resten av mannskapet har vært viktige de også, men Baksaas er nå en gang kapteinen.

Ikke dermed sagt at investorer og analytikere har vært fornøyd med alt han har gjort.

Telenors ønske om å finansiere India med en emisjon på 12 milliarder kroner midt under finanskrisen står på listen over Telenors største tabber. Så ble det da også retrett i det spørsmålet.

- Det er naturlig å stille kritiske spørsmål rundt enkeltsaker. Baksaas er også ansvarlig for de kritikkverdige avgjørelsene, men bør derfor også få æren for avkastningen og hva man har fått til med ham ved roret, sier Carnegie-analytikeren.

Tjener fett selv En som har hatt stor glede av den fantastiske utviklingen i Telenor er ikke minst sjefen selv.

I årene 2002 til 2012 har Jon Fredrik Baksaas tjent 73 millioner kroner i lønn, bonus og andre ytelser. I tillegg kommer opsjonsgevinster på saftige 33 millioner kroner i perioden 2006 til 2013.

Samlet sett har han altså innkassert 106 millioner kroner. Han vil også få en pensjon på over 50 millioner kroner, gitt normal levealder, når han én dag trekker seg tilbake.

Flere nyheter Hegnar: - Ny snubletråd for Kjos
Spetalen fyrer av en bredside mot klimaklanen
Faren over for ny aksjeskatt

11 ÅR MED TELENOR: Telenor har hentet inn igjen fallet etter finanskrisen og aksjen har aldri vært omsatt høyere enn sist fredag.
11 ÅR MED TELENOR: Telenor har hentet inn igjen fallet etter finanskrisen og aksjen har aldri vært omsatt høyere enn sist fredag. Vis mer