Sigve Brekke skulle nok ønske at mobileventyret i India endte på en annen måte.&nbsp;<span style="background-color: initial;">Foto: Iván Kverme</span>
Sigve Brekke skulle nok ønske at mobileventyret i India endte på en annen måte. Foto: Iván KvermeVis mer

Telenor-partner dømt til fengsel i ny sak

 Telenors indiske partner har fått nok en fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen / Kapital): Til tross for at varsellamper blinket, og norske analytikere advarte på det sterkeste, valgte Sigve Brekke og Telenor i 2008 å opprette et joint venture med indiske Unitech. Finansavisen kan i dag fortelle at Telenors partner nå er idømt nok en fengselsstraff, og myndighetene jobber med å følge pengestrømmen fra selskapet til skatteparadiset Isle of Man.

Brekke pådriver

Telenors investering i Unitech, som Sigve Brekke var pådriveren for som sjef for Telenor Asia, har ikke bare blitt den dyreste norske feilinvesteringen i utlandet noen sinne. Inkludert kapitalkostnader beløper tapet seg ifølge Finansavisen til cirka 30 milliarder kroner.

Mer alvorlig, og helt avgjørende for Sigve Brekkes fremtidige skjebne som Telenor-sjef, kan det bli at Unitech står med begge bena godt plantet i den største korrupsjonssaken i nyere indisk historie, og at det stadig kommer fakta på bordet i Brekkes disfavør.

Maktkamp

Etter offentlig maktkamp med styreleder Gunn Wærsted henger som kjent Brekkes konsernsjefjobb i en tynn tråd, og den fatale India-investeringen styrker ikke Brekkes kandidatur når styret skal ta stilling til hvem som i fremtiden skal lede Norges nest største selskap.

Som næringsminister og største eier i Telenor, har det blitt reist mange spørsmål til Monica Mæland om saken, men etter det Finansavisen kjenner til er Trond Giskes rolle som tidligere næringsminister med personlig involvering i Telenors India-investering på utenlandsk ministernivå, minst like aktuell å ettergå.

- Hvis dette utvikler seg videre negativt, så vil det ikke være unaturlig om Kontroll- og konstitusjonskomiteen må se nærmere på norske myndigheters håndtering av saken, sier professor i forretningsjus, Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI, til Finansavisen.

Spørsmål til Telenor

Finansavisen har stilt følgende spørsmål til Sigve Brekke.

Kapital/Finansavisen vet at Sanjay Chandra, som Sigve Brekke på vegne av Telenor inngikk partnerskap med i Unitech, er dømt til tre års fengsel i nok en straffesak. Har Sigve Brekke noen kommentarer til det eller India-investeringen forøvrig?

• Vi er kjent med at det foreligger en compliance-sak i Bangladesh som har skjedd under Brekkes tid som Asia-sjef. Hva er Brekkes kommentar til den?

• Kapital/Finansavisen er også kjent med at utbetalingene til Kids Action For Kids i Myanmar ikke er i henhold til Telenors etiske regelverk. Hva mener Sigve Brekke om det?

• Deloittes granskningsrapport av Vimpelcom-saken ble lekket til Dagens Næringsliv dagen før den skulle legges frem, hvilket resulterte i avisoppslag som styrket Sigve Brekkes sak i forhold til de to ansatte som ble tvunget til å gå. Nylig ble også fortrolig informasjon fra en samtale mellom styreleder Gunn Wærsted og Sigve Brekke lekket til samme avis, samt en evalueringsrapport som angivelig skal stille styreleder i et dårlig lys i forhold til Brekke.

• Hva tenker Sigve Brekke om disse lekkasjene i hans favør? Har de blitt gransket? I så fall, hvordan og hvem har stått for granskingen?

Ullent svar

Til tross for at Telenor har nedfelt åpenhet som prinsipp i sitt etiske regelverk, er dette svaret vi får fra Brekke, via Telenors kommunikasjonsavdeling:

«Vi ønsker ikke å kommentere spesifikke spørsmål som Kapital reiser utover at vi som kjent jobber med å finne strukturelle løsninger i India og holder alle muligheter åpne.

Som et stort og ansvarlig selskap undersøker Telenor løpende saker som vedrører mulige brudd på selskapets retningslinjer. At slike saker avdekkes og behandles på en riktig måte bidrar til å styrke vårt arbeid med overholde interne og eksterne regler. Selskapets compliance-funksjoner behandler årlig flere hundre saker. Disse rapporteres i selskapets årsrapport.

Vi er opptatt av at det bevares taushet om konfidensiell informasjon, og dersom det er tilfelle at slik informasjon er lekket fra selskapet ser vi svært alvorlig på det.»

Andre økonominyheter:
Trygve Hegnar: - Vi blir rundlurt
Stjerneanalytiker slakter Brekke: - Dårlig dømmekraft