Telenor politianmelder «hacker»

«Groten» avslørte Telenors sikkerhetshull. Nå risikerer han to års fengsel.

POLITIANMELDES: Brukeren Groten anmeldes etter å ha publisert 10 000 passord til Telenor-rutere. Han lovet også for en uke siden å komme med flere lister. Faksimile: Norsk Freak Forum
POLITIANMELDES: Brukeren Groten anmeldes etter å ha publisert 10 000 passord til Telenor-rutere. Han lovet også for en uke siden å komme med flere lister. Faksimile: Norsk Freak Forum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Siden juli har en bruker på Norsk Freak Forum gitt ut passord til Telenors Zyxel-rutere, basert på mac-adressen. Passordet er det Telenor genererer automatisk til nye kunder. Dette har Telenor vært klar over i fire måneder, uten å gjøre noe.

Men da en annen bruker under navnet «Groten» la ut en søkbar liste med passord til 10 000 Zyxel-rutere, samt tilhørende GPS-koordinater, reagerte telegiganten.

- Vi kommer til å politianmelde saken. Vi vil gjerne få prøvet dette for en domstol, sier infosjef Per A. Meling til Dagbladet.

- Dere visste om problemet i fire måneder, og reagerte først da Groten publiserte en stor liste. Burde dere ikke heller takke Groten for å bidra til at problemet nå blir løst?

- Han kunne kommet til oss med løsningen, i stedet skaper han et problem, sier Meling.

Dagbladet kjenner til at Zyxel, produsenten av modemet, fikk beskjed om sikkerhetshullet i juli av en annen bruker enn Groten. Telenor mente da at omfanget var så lite at de valgte å ikke gjøre noe med det.

Ringer 10 000 Telenor jobber nå med å rydde opp i sikkerhetshullet som blant annet Groten hjalp dem å avdekke. Telegiganten oppfordrer kundene sine til å skifte passord selv, eller ta kontakt med Telenoreksperten. Tjenesten koster egentlig 26 kroner i minuttet, men er  gratis for kunder som er rammet av Telenors sikkerhetssvikt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer