Telenor saksøkte Bush

Da USA nektet å betale ei telefonregning på 2,76 millioner kroner, gikk Telenor til søksmål for å sikre inntektene sine av Irak- invasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

1. mai 2003 holdt president George W. Bush talen på hangarskipet USS Abraham Lincoln, hvor han erklærte «Mission Accomplished» i Irak. To måneder seinere fikk han telefonregninga for krigen, fra Telenor.

Det norske teleselskapet krevde 2,76 millioner kroner for bruken av to satellittelefoner som hadde vært med på invasjonen.

Nektet å betale

Telenor hadde lånt ut telefonene til USAID, som tilsvarer norske NORAD. De skulle bruke satellittutstyret til humanitære operasjoner, for å teste hvordan rapportering og kommunikasjon fra kriseområder kunne forbedres, og hadde blitt lovet gratis bruk av Telenor. Men på grunn av kamphandlinger kom hjelpearbeiderne seg aldri inn i Irak som planlagt. De overlot derfor de to telefonene til den amerikanske hæren.

Dermed begynte krangelen. For nå hevdet Telenor at USA hadde brutt avtalen om å bare bruke utstyret til humanitære formål. Samtaleutskrifter viser at soldatene brukte telefonene til 4905 samtaler og surfet på nettet 2349 ganger i løpet av 31 dager. Mesteparten av trafikken skal ha vært til venner og familie.

Pris: 378 660,89 dollar, rundt 2,76 millioner kroner med dollarkursen fra 2003. Men da Telenor sendte regning på denne summen til amerikansk UD, fikk de den kjapt i retur. USA viste til den inngåtte avtalen om å låne utstyr, og hevdet de hadde fått godkjennelse til å låne det videre til hæren.

Søksmål

Telenor svarte med å ta ut søksmål. «I mai og juni 2003, uten Telenors autorisasjon eller viten, ble Telenors utlånte utstyr brukt til satellittkommunikasjon som hadde annet formål enn [det avtalte] og etter den spesifiserte perioden for bruk. Da Telenor oppdaget denne bruken, forlangte selskapet at utstyret ble returnert og koblet ut sendemulighetene til utstyret», heter det i stevningen fra 2005.

OPPDRAG UTFØRT? Telefon-regningen var i hvert fall ikke betalt. Foto: Scanpix
OPPDRAG UTFØRT? Telefon-regningen var i hvert fall ikke betalt. Foto: Scanpix Vis mer

Telenor Satellite Services ble i fjor solgt ut av Telenor, og heter i dag Vizada.

- Jeg kommer ikke til å kommentere denne saken, sier advokat Barbara Spencer, som tidligere representerte Telenor.

Ikke kjent

Det ville heller ikke advokaten til US Department of State, Timothy P. McIlmail.

Telenor vil ikke kommentere et selskap som er solgt, men like før dette skjedde kom de fram til et forlik med USA. Hva denne avtalen går ut på er ikke kjent.

I en rapport fra det amerikanske utenriksdepartementet, skriver den ansvarlige for at telefonene ble overlatt til hæren, følgende:

«Jeg forklarte at telefonene var del av et pilotprosjekt og at bruken av satellitt var en donasjon fra den norske regjeringen/Telenor, til støtte for humanitær innsats. Jeg understreket at satellittbruken utelukkende var til humanitære operasjoner, og at disse systemene under ingen omstendighet skulle brukes til å støtte kampoperasjoner. »

Telenor saksøkte Bush
DYR FAKTURA: Her er regninga Telenor sendte til USA.