Telenor selger seg ut av Vimpelcom, selskapet som anklages for korrupsjon i Usbekistan

Vimpelcom etterforskes i flere land for millionoverføringer til den usbekiske presidentdatteren.

SELGER SEG UT:  Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet. Største aksjonær er Altimo med 47,9 prosent. Nå opplyser Telenor-sjef Sigve Brekke at Telenor vil selge seg ut av selskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SELGER SEG UT: Telenor er nest største aksjonær i VimpelCom med 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene i selskapet. Største aksjonær er Altimo med 47,9 prosent. Nå opplyser Telenor-sjef Sigve Brekke at Telenor vil selge seg ut av selskapet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Telenor vil nå selge seg helt ut av det korrupsjonsanklagede mobilskapet Vimpelcom. Telenor eier 33 prosent av selskapet.

- Eierskapet i Vimpelcom, der Telenor har en mindretallsposisjon og er uten mulighet til å kontrollere selskapet, har vært utfordrende, skriver styreformann Svein Aaser i Telenor-konsernet i en pressemelding.

Anklaget for millionkorrupsjon Vimpelcom, som har hovedkontor i Nederland og delvis eies av norske Telenor, etterforskes av nederlandske myndigheter for overføringer til presidentdatter Gulinara Karimona i Usbekistan.

Vimpelcom skal ved to anledninger ha betalt til sammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd, hvor presidentdatteren i realitet er eier: 25 millioner i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011.

Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom.

- Etter en strategisk gjennomgang og grundige vurderinger har styret sammen med konsernsjefen besluttet å selge Telenors aksjer i VimpelCom Ltd. Salget av eierposten er til aksjonærenes beste, og i samsvar med Telenors langsiktige strategiske fokus, heter det i pressemeldinga fra Telenor.

Kalt inn på teppet Myndighetene i Nederland og Sveits etterforsker begge Vimpelcom for korrupsjon, og spørsmålet har hele tiden vært hva Telenor visste om millionutbetalingen til presidentdatterens selskap. Telenor-toppene har flere ganger blitt kalt inn på teppet av næringsminister Monica Mæland, og også av tidligere næringsminister Trond Giske i 2012.

Telenors tidligere konsernsjeg Jon Fredrik Baksaas satt i styret i Vimpelcom og amerikanske myndigheter mener Vimpelcoms styre var informert om millionoverføringene. Det har Telenor har forklart for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at de ikke var.

Telenor opplyser at Vimpelcom i dag utgjør rundt åtte prosent av Telenors markedsverdi.

- Vi har hatt en god vekst fra driften i våre konsoliderte selskaper, og vi ønsker å fortsette skape verdier innenfor våre egne kjernevirksomheter. Ambisjon vår er å fortsette å vise lønnsomhet innen telekommunikasjon, med utgangspunkt i den sterke veksten vi ser i bruk av datatjenester i våre markeder, skriver konsernsjef Sigve Brekke i pressemeldingen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram