FORNØYD MED PRISEN: Det var kjøperen som banket på Telenors dør for å kjøpe virksomheten i Øst-Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
FORNØYD MED PRISEN: Det var kjøperen som banket på Telenors dør for å kjøpe virksomheten i Øst-Europa. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.Vis mer

Telenor selger unna virksomheter for 27 milliarder kroner

Telenor får ros for en godt utført transaksjon og en fair pris for Øst-Europa-virksomheten. Men bare 25 prosent av salgssummen i ekstraordinært utbytte overrasker.

(Finansavisen): Telenors historie i Øst-Europa er over. I går solgte selskapet virksomhetene i Bulgaria, Serbia, Ungarn og Montenegro til tsjekkiske PPF Group for 2,8 milliarder euro, tilsvarende 26,6 milliarder kroner.

- Vi har vært med å skape store verdier over mange år, og gir stafettpinnen videre i en fase hvor virksomhetene presterer godt. Vi mener vi gjør en god transaksjon, når man ser på hva sammenlignbar virksomhet i regionen er solgt for tidligere, sier Telenors finansdirektør Jørgen Rostrup til Finansavisen.

I går var han på Citis telekomkonferanse i London, og forteller at tilbakemeldingene fra investorene der var gode.

- Det fremstår som en «clear cut»-deal, som ikke er overraskende strategisk, og hvor vilkårene får tilslutning, forteller Rostrup til Finansavisen.

Fair pris

Også reaksjonene i Norge var – stort sett – at Telenor får en god pris for virksomhetene.

- Men hva med det ekstraordinære utbyttet? Er det litt beskjedent gitt at dere beholder 20 milliarder på egen bok?

- Heller ikke utbyttet har vært noe stort tema med investorene i London i dag. Om 25 prosent av summen er godt nok, avhenger selvfølgelig av perspektivet man har. For oss er det viktige å være tydelige, forutsigbare og gjøre det vi skal – blant annet ved et stadig økende underliggende utbytte, og tilbakekjøpsprogram, som vi nå ber generalforsamlingen om ny tillatelse til, sier finansdirektøren til avisen.

- Litt gjerrig

Storebrand-forvalter og tidligere teleanalytiker Fredrik Thoresen er provosert:

- Dette synes jeg var litt gjerrig. Her gjør Telenor et godt salg, hvor de leverer på strategien og kvitter seg med operasjoner uten fastnett som kunne blitt utfordrende på sikt, de får en fair pris og frigjør betydelig kapital – og så betaler de ut så lite, sier han til Finansavisen og rister på hodet.

Andre økonominyheter:

Meglerhus mener du kan mangedoble pengene dine
Analytiker etterlyser større utbytte

- Selg Norwegian-aksjen