27 MRD.: Telenor har inngått avtale om å selge virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa til PPF Group for 2,8 milliarder euro (rundt 27 milliarder kroner) i selskapsverdi. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
27 MRD.: Telenor har inngått avtale om å selge virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa til PPF Group for 2,8 milliarder euro (rundt 27 milliarder kroner) i selskapsverdi. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Telenor selger virksomheter for 27 mrd. - varsler ekstraordinært utbytte

Det kan bety et ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje.

(Hegnar.no:) ​Telenor har ifølge en melding inngått en avtale om å selge virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa til PPF Group for 2,8 milliarder euro (rundt 27 milliarder kroner) i selskapsverdi.

Telenors styre vil be generalforsamlingen om fullmakt til å utbetale et ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje, heter det.

Transaksjonen inkluderer Telenors heleide mobilselskaper i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia, samt tjenesteleverandøren Telenor Common Operation. Disse virksomhetene bidro med rundt 11,8 milliarder kroner, eller ni prosent, av Telenor Groups inntekter og 4,1 milliarder kroner, eller åtte prosent, av konsernets EBITDA i 2017. Selskapene har mer enn ni millioner kunder og rundt 3.500 ansatte.

Et viktig steg

- Telenors strategi er basert på vekst, effektivisering og forenkling. Med salget av virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa tar vi et viktig steg i å forenkle Telenors portefølje og fokusere på de områdene hvor vi ser størst potensial for verdiskapning. Etter transaksjonen vil Telenor bestå av integrerte fastnett- og mobilvirksomheter i Skandinavia, og sterke mobiloperasjoner i Asia. Telenor er trygg på at PPF Groups erfaring fra regionen og sektoren gjør at de blir en god eier for disse selskapene, sier Sigve Brekke, konsernsjef i Telenor, i meldingen.

Styret vil be generalforsamlingen 2. mai 2018 om fullmakt til å utbetale ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje, gitt at avtalen fullføres. Sammen med det foreslåtte ordinære utbyttet på 8,10 kroner per aksje for 2017 vil den totale foreslåtte utbetalingen til aksjeeiere i 2018 bli rundt 19 milliarder kroner.

Sikrer fleksibilitet

Som Telenor tidligere har kommunisert vil selskapet også be generalforsamlingen om et nytt mandat for tilbakekjøp av egne aksjer for å sikre fleksibilitet for ytterligere aksjonærgodtgjørelse.

- Forslaget til bruk av inntektene fra salget balanserer vårt mål om en attraktiv aksjonærgodtgjørelse og ønsket om å opprettholde strategisk fleksibilitet. Det ekstraordinære utbyttet vil komme i tillegg til et rekordhøyt ordinært utbytte og det nylig gjennomførte tilbakekjøpsprogrammet. Nå fokuserer vi på utvikling av våre eksisterende virksomheter og den digitale transformasjonen av selskapet. I årene som kommer tror vi det vil finnes attraktive muligheter innenfor våre kjernevirksomheter og -geografier, sier Jørgen C. Arentz Rostrup, finansdirektør for Telenor, og legger til:

- Vi er fornøyd med dagens transaksjon og setter pris på PPFs profesjonalitet i prosessen.

PPF Group er den største private investeringsgruppen i Sentral- og Øst-Europa, og kontrollerer verdier på rundt 35 milliarder euro. PPF Group investerer i flere sektorer, inkludert bank og finans, eiendom, gruvedrift og telekommunikasjon.

Tidligere transaksjoner inkluderer kjøp av O2 i Tsjekkia fra Telefonica i 2013 og Nova Broadcasting Group i Bulgaria i 2018.

- Med dette kjøpet ekspanderer PPF Group selskapets portefølje innen telekommunikasjon til fire nye land, og vi oppnår dermed vårt langsiktige mål om å bli en mellomstor europeisk operatør, og bruker vår erfaring for å styrke vår markedsposisjon, sier Ladislav Bartonícek, ansvarlig for telekommunikasjonsinvesteringer i PPF Group.

Den avtalte prisen tilsvarer en EV/EBITDA-multippel på 6,4 basert på EBITDA i 2017.

Partene har blitt enige om en utsatt betaling, hvor 400 millioner euro vil bli betalt i fire avdrag over fire år.

Transaksjonen er avhengig av regulatorisk godkjenning, og forventes gjennomført innen tredje kvartal 2018. Fra og med første kvartal 2018 vil virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa bli behandlet som holdt for salg og avviklet virksomhet i Telenors finansielle rapportering.

Tre milliarder

Basert på nåværende valutakurs forventes transaksjonen å gi en regnskapsmessig gevinst på omtrent tre milliarder kroner, som vil bli bokført etter at transaksjonen er gjennomført.

Telenor har hatt mobilvirksomheter i Sentral- og Øst-Europa i 25 år. Telenor gikk inn i det ungarske markedet i 1994, gjennom et oppkjøp av Pannon og utvidet senere tilstedeværelsen i regionen gjennom lansering av mobilvirksomhet i Montenegro i 1996 og oppkjøpet av Mobi 063 i Serbia i 2006. Telenor kjøpte Globul i Bulgaria i 2013.

Andre økonominyheter:
Hydro-verdien har stupt med 32 mrd. ​
​111.000 arbeidsledige i Norge