- Forkastelig, mener skatte-ekspert

Telenor sikret seg fem års skattefritak i lutfattige Myanmar

Slår først inn i 2019 - når fruktene kan høstes etter etableringsfasen.

SLIPPER SKATT: Mens Sigve Brekke var Asia-sjef, forhandlet Telenor fram et fem års skattefritak i Myanmar. Her er han sammen med næringsminister Monica Mæland (H) i 2014, under et  besøk til et marked i sentrum av Yangon, med utsalgssteder for Telenor-mobiler og simkort. Telenor Myanmar-sjef
Petter-Børre Furberg bak til høyre.
Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SLIPPER SKATT: Mens Sigve Brekke var Asia-sjef, forhandlet Telenor fram et fem års skattefritak i Myanmar. Her er han sammen med næringsminister Monica Mæland (H) i 2014, under et besøk til et marked i sentrum av Yangon, med utsalgssteder for Telenor-mobiler og simkort. Telenor Myanmar-sjef Petter-Børre Furberg bak til høyre. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som en håndsrekning til det tidligere militærdiktaturet Myanmar (Burma) etterga Norge i 2013 ei gjeld på 3,2 milliarder kroner.

Men snart er tida inne for å få noe tilbake.

Dagbladet kan nå fortelle at delvis statseide Telenor fra 2019 har oppnådd fritak for selskapsskatt i Myanmar, som er nummer 148 av 188 land på FNs HDI-indeks over menneskelig utvikling.

«Tax holiday»

Telenor vant i 2013 en av to ettertraktede mobillisenser i Myanmar, etter lengre tids posisjonering i landet.

I et brev til Finansdepartementet i august i år skriver Telenors fungerende finansdirektør Morten Karlsen Sørby at Telenor «forhandlet frem en avtale om såkalt «tax holiday» i forbindelse med sin etablering i landet».

- Dette indikerer at norske selskapers etikk er mindre enestående enn man liker å si. Det er synd at Telenor ikke bidrar med skatt i noen av de viktigste årene i Burmas historie, med den første demokratisk valgte regjeringen på 50 år, sier Audun Aagre i Støttekomiteen for Burma til Dagbladet.

Telenor har ikke tilsvarende skatteinsentiv i noe annet land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer