Telenor-sjefen har gitt Norge 125 milliarder

I dag overlater konsernsjef Jon Fredrik Baksaas sjefsstolen i Telenor til Sigve Brekke.

TELEKOM: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas gikk før helgen fra roret i telekomkonsernet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN  / DAGBLADET
TELEKOM: Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas gikk før helgen fra roret i telekomkonsernet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Under Jon Fredrik Baksaas ledelse har Telenor-aksjen steget 600 prosent. Det gjør den norske sjefen til den mest lønnsomme sjefen for sine eiere, skriver Finansavisen i dag.

125 mrd. til staten Finansavisen har gjort en sammenstilling av omsetning, lønnsomhet og kursutvikling av de største telekomoperatørene i verden.

Siden Baksaas entret sjefsstolen i Telenor-konsernet sommeren 2002, kan han se tilbake på ei tid med formidabel vekst. Målt i verdistigning på aksjene er han den mest lønnsomme telekom-sjefen i den vestlige verden.

Baksaas entret datidas hovedkontor i Televerket på St. Olavs plass i Oslo i 1989.

«Samtidig fikk jeg min første mobil. Den var som en stor, tung koffert og ideen om at den var mobil kom fra at den var montert i en bil. Man kunne kjøre rundt med den.»

Slik åpnet Baksaas sommerens Mobile World Congress i Shanghai, som hovedtaler på konferansens første dag.

At Baksaas åpnet den asiatiske avleggeren av verdens største og viktigste telekommesse forteller om nordmannens posisjon i telekombransjen. Han er blant annet styreformann i den globale telekombransjeforeningen GSMA, skriver avisa.

Fra 15 til 200 millioner I 2002 hadde selskapet 15 millioner abonnenter. I dag er antallet 200 millioner. I 2002 var teleoperatøren verdt 43 milliarder kroner. På 13 år har kursen steget 600 prosent, skriver avisa.

Avkastningen har gitt staten, som eier 59 prosent, en papiravkastning på 125 milliarder kroner. I tillegg kommer utbytter på flere millioner kroner.

I telekomverden er det bare indiske Airtel og América Móvil som har hatt større prosentvis verdistigning. Men ingen av selskapene har hatt samme toppsjef like lenge.

Svensk-finske TeliaSonera har til sammenlikning steget «bare» 87 prosent på Stockholmsbørsen, ifølge Finansavisen.

Stolt over Asia-stansingen - Det er ikke riktig å trekke fram enkelte milepæler, men under min ledelse har vi bygd opp en posisjon i Asia som det er sjelden europeiske teleoperatører får til. Jeg synes vi kan være stolt av vår posisjon, med vårt solide fotfeste i seks asiatiske land, sier Baksaas i et «avskjedsintervju» med Mobile Live.

Baksaas tror at det kommer mye større endringer i telekommarkedet de neste åra, enn det har vært gjennom hans 13 år i Telenors sjefsstol.

Da han startet i Telenor i1989 var mobilitet knapt en del av telekombransjen, mens teleoperatørene «enerett» på tale og tekst- og bildemeldinger.

I dag kan ikke teleoperatørene overleve uten mobilinfrastruktur og neste generasjons telenett, 5G, som utvikles og rulles ut for å koble maskiner sammen (tingenes internett). I dag snakker knapt noen teletopper om «tale» lenger, skriver Finansavisen.

Flere økonominyheter Ser aksje «bare» opp 150 prosent
Norsk overskudd på 24 mrd.
Dette kan sikre deg gullpensjon
Dette er fagene gutta ikke vil studere