Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor-sjefen om kvinnemangelen: - Det er i Asia problemet ligger

Sigve Brekke er mannen som står i stormen og nå loser Telenor gjennom beskyldninger om korrupsjon, mannskultur, CV-juks og uheldige ansettelsesprosesser.

 TELENOR-BRÅKET:  Telenor-sjef Sigve Brekke snakkerom alt bråket rundt Telenor, og hvordan han står i det. Her i Telenors lokaler på Fornebu. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TELENOR-BRÅKET: Telenor-sjef Sigve Brekke snakkerom alt bråket rundt Telenor, og hvordan han står i det. Her i Telenors lokaler på Fornebu. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden Sigve Brekke tok over som konsernsjef i Telenor i august har kritikk og beskyldninger haglet mot selskapet.

- Er det tilfeldig?

- Nei, jeg vil ikke kalle det tilfeldig. Vi er midt oppi etterforskningen av Vimpelcom. Jeg har måttet permittere fire betrodde ansatte, og det var ikke enkelt. Men jeg har ingen grunn til å tro at noen vil ha meg avsatt. Jeg har stor respekt for at folk har synspunkter rundt rekrutteringen av meg, og jeg tåler kritikk. Men samtidig må jeg konsentrere meg om å drive Telenor framover midt oppi alt dette, sier Brekke til Dagbladet.

- Det skulle jeg vært foruten - Jeg er valgt til å gjøre en jobb og jeg har ikke engang reflektert over hvorvidt jeg er riktig person til å gjøre den jobben. Jeg har ikke på noe tidspunkt tenkt tanken på å gå av. Det som har skjedd rundt ansettelsen av konsernsjef er ikke mitt ansvar, det er styret i Telenor som ansatte meg.

I november avslørte Kapital at Telenor-sjef Sigve Brekke, i flere år, feilaktig sto oppført med en bachelorgrad fra Distriktshøyskolen i Bø i årsrapporter i to asiatiske selskap Telenor er eier i. Han var to vekttall unna å fullføre graden som høyskolekandidat og 22 vekttall unna en bachelorgrad.

- Det med CV-en skulle jeg gjerne vært for uten og det tar jeg ansvar for. Jeg var unøyaktig, men jeg har aldri løyet for å oppnå noe. CV-feilen i årsrapportene er nok et resultat av upresis oversetting mellom flere språk, forklarer han.

Har sett korrupsjon flere ganger Brekke er født odelsgutt fra Numedal. Han sa fra seg odelsretten og gikk inn i politikken for Arbeiderpartiet. Der ble han til han ble lei og ønsker om å gjøre noe annet meldte seg.

Han tok en master på Harvard, finansiert gjennom Telenor og bandt seg derfor til å jobbe for selskapet. I 2008 ble han leder for selskapets virksomheter i Asia.

I 2013, under Brekkes ledelse, begynte Telenor å bygge mobilnett og levere tjenester i Myanmar. Målet er at 90 prosent av befolkningen skal ha tilgang på mobilnett i løpet av de neste fem åra. Myanmar regnes som et av verdens mest korrupte land.

- Hvor sikker er du på at det ikke har foregått korrupsjon i de prosjektene du har hat ansvar for?

- Jeg kan dessverre ikke garantere for at det ikke finnes korrupsjon i Telenors selskaper. Og i løpet av de to åra vi har vært i Myanmar har vi sett korrupsjon. Vi jobber med opplæring slik at våre ansatte skal si nei, og varsle når slikt oppstår. Telenor har tatt med seg norske verdier ut i verden, og vi jobber for å ikke bryte våre prinsipper. Det betyr at vi ikke skal ta noen snarveier og vi må innse at ting kan ta lengre tid. Telenor er ikke feilfrie og jeg kan ikke være sikker på noe som helst, sier Brekke.

Både Dagens Næringsliv og VG har avdekket at ingen kvinner var med i siste intervjurunde på tross av at avgåtte Svein Aaser ga forsikringer om at det var tilfelle.

Mørk mannekultur Flere kilder Dagbladet har snakket med tegnet da et bilde av et svært mannsdominert selskap. En tidligere ansatt beskriver det slik:

- Deler av kulturen på Fornebu har vært en mørk mannekultur, hvor posisjoner tas og fordeles. Det finnes uredde bevegelser som gjerne vil ha Brekke fjernet for å få bukt med denne kulturen. Dette er en metodikk som også vil slå tilbake på ønsket om mer mangfold, og som i så fall er lite langsiktig.

Ifølge Brekke er det i Asia Telenors likestillingsutfordringer primært ligger.

- Det stemmer at telecom er en mannsdominert forretning og jeg er ikke stolt av kvinneandelen i Telenor. Men det er ikke i Norge problemet ligger. Den er primært i Asia. Det er for eksempel for vanskelig å få asiatiske kvinner til bli i jobb når de har fått barn, og derfor blir heller ikke kvinneandelen høy nok, sier Brekke til Dagbladet.

Telenor har i den siste tiden blitt omtalt som gutteklubben grei. Den beskrivelsen kjenner ikke Brekke seg igjen i.

- Det er greit at folk har slike synspunkter, men jeg lurer på hvor påstandene kommer fra. Jeg blir litt fandenivoldsk av å høre at Telenor er gutteklubben grei. Det er fakta at det er for få kvinner her, men jeg tar kritikken og vil jobbe for å bedre kjønnsbalansen.

- Det er krevende Men at Telenor er et selskap med mange utfordringer, det innrømmer han gjerne.

- Hovedutfordringen vår er hvordan Telenor skal greie seg i framtidig konkurranse med mange aktører, både andre telekom-aktører og internettselskap. Samtidig er omdømmet vårt svært viktig, og jeg blir oppriktig lei meg når det stilles spørsmål om tilliten til selskapet. Nå har vi en ripe i lakken, og den skal jeg fjerne.

Har de første månedene som konsernsjef vært kompliserte?

- De har vært krevende. Du må være forberedt på alt. Telenor er et av Norges største selskaper, og man må tåle at det stilles mange spørsmål.

Hadde det vært mer krevende hvis du var kvinne?

- Det å være konsernsjef er krevende, helt uavhengig av kjønn.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media