Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenor-sjefens spill i kulissene

Fredag sa regjeringen nei til videre fusjonssamtaler med Telia. Mandag informerte Hermansen Ap-leder Thorbjørn Jagland. Onsdag fikk Høyre-leder Jan Petersen samme beskjed. Da den velplasserte nyhetsbomben sprang i Dagsrevyen samme kveld, veltet trekløveret regjeringens planer - i beste sendetid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har aldri betvilt Tormod Hermansens dyktighet, smiler Høyres Per-Kristian Foss.

På telefon fra New York bekrefter Ap-leder Thorbjørn Jagland at han fikk informasjon fra Hermansen personlig allerede mandag kveld - to dager før saken ble offentlig kjent.
- Han fryktet at det kunne bli offentlig kjent i løpet av kort tid, og ville orientere meg om hvordan han så på saken, sier Jagland.

Mens Jan Petersen av prinsipielle grunner nekter å fortelle om detaljer fra samtalen med Hermansen, gir Per-Kristian Foss denne forklaringen:

- Som opposisjonsparti har vi interesse av å få informasjon fra alle kilder. Men jeg ser godt at samferdselsministeren kan ha et par kritiske merknader til måten dette skjedde på.

Både Ap og Høyre var dermed parat til å komme på offensiven i forhold til en totalt uforberedt regjering. Hvilket de også gjorde.

Samtidig hadde disse forhåndssamtalene gitt Telenor-sjefen et bilde av hvilke reaksjoner som ville komme, i fall en slik nyhet lekket ut. Hvilket den også gjorde.

Resultatet er velkjent: Allerede torsdag morgen møtte Kjell Magne Bondevik i Stortinget, der han fikk klar beskjed om å ta initiativ til nye fusjonssamtaler mellom Telenor og Telia.

- Konsekvenser

I regjeringspartiene mener flere at dette hemmelige spillet må få konsekvenser for Tormod Hermansen. Det blir oppfattet som høyst irregulært og illojalt at en leder for en statsbedrift går bak regjeringens rygg og informerer opposisjonen om interne overlegninger mellom regjering og bedrift.

Kristelig Folkepartis Odd Holten, som fungerer som parlamentarisk leder i Einar Steensnæs' fravær, mener Hermansens opptreden er meget alvorlig.

Avklaring

- Her har samferdselsministeren behov for å få en avklaring. Dette er en høyst ureglementert saksbehandling, som må få ganske sterke konsekvenser. Det er helt klart at en slik arbeidsform er lite tjenlig mellom regjering og ledelsen i en statsbedrift, sier Holten.

Sp's generalsekretær Per Olaf Lundteigen mener saken avslører den reelle maktstrukturen i det norske samfunnet.

Alle henviser til samferdselsministeren, som nå må ta affære overfor den mektige Telenor-sjefen.

Også innad i Ap's stortingsgruppe vekker Hermansens opptreden reaksjoner. Stortingsrepresentant Anneliese Dørum sier rett ut at Telenor-sjefen må få avskjed som følge av sin opptreden.

- Det at Hermansen finner å informere Ap og Høyre-ledelsen én dag før saken sprakk - og uten å informere sin eier - er meget illojal opptreden som må få konsekvenser for Hermansen. Dette er å føre regjeringen bak lyset - og totalt uakseptabelt, sier Dørum til Dagbladet.

Ingen ringte Hagen

Frp-formann Carl I. Hagen fikk ingen forhåndsmelding fra Telenor. I går tok Hagen kontakt med Torstein Moland for å høre hvorfor Stortingets nest største opposisjonsparti ikke var blitt informert.

Moland svarte at de hadde tenkt å informere Hagen, men at det dessverre ikke ble tid.
Telenor bekreftet tirsdag at selskapets internasjonale samarbeidspartner British Telecom ble informert om fusjonssamtalene med Telia før regjeringen stoppet dem. Televerkets pressetalsmann Dag Melgaard sier at tillitsvalgte også ble orientert.

<B>ANSPENT:</B> Allerede onsdag i forrige uke var det et anspent forhold mellom Telenor-sjef Tormod Hermansen og samferdselsminister Odd Einar Dørum. I går kalte Dørum Telenor-sjefen inn på teppet for å få en forklaring på hvorfor han bak regjeringens rygg informerte opposisjonen om fusjonssaken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!