Telenor-skandale granskes

Telenor vant anbudet om å bygge fastnett i Kenya. Men presidenten stanset kontrakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryktene om korrupsjon og uærlig spill svirrer i Kenya etter at informasjons- og kommunikasjonsminister Raphael Tujo brått avblåste hele konkurransen om telefonlisensen på fastnettet i Kenya forrige fredag.

Ordren skal ha kommet fra president Mwai Kibaki personlig, skriver den velrenommerte avisa The East African Standard.

Kenyanske aviser kobler saken til utviklingsminister Hilde Frafjord Johnsons kraftige kritikk av korrupsjonen i Kenya. Norges ambassadør i Nairobi, Kjell Harald Dalen, sier dette er oppspinn.

-  Men ambassaden holdes løpende orientert om utviklingen i saken, sier han til Dagbladet.

Alene igjen

Tre konsortium var med i konkurransen - et ledet av Telenor-selskapet Telecom Management Partner, et ledet av indiske Tata Group og et ledet av kinesiske ZTE. For litt over ei uke siden ble Tata Group og ZTE diskvalifisert fordi de ikke oppfylte de tekniske spesifikasjonene. Dermed sto bare Telenor igjen. Forrige fredag grep regjeringen inn og utlyste en ny anbudskonkurranse.

Minister Raphael Tujos offisielle forklaring er at det ikke lenger var noen konkurranse siden bare ett selskap sto igjen. Han avviste at det har vært uærlig spill i prosessen, men sa at påstandene var nok til å gripe inn.

-  Prosessen må bli sett på som rettferdig og åpen, sa Tujo.

Nye avsløringer

Forklaringen har ikke lagt en demper på spekulasjonene i kenyansk presse og blant kenyanske aviser. Kilder The East African Standard har snakket med sier regjeringen grep inn på vegne av et av selskapene som lå an til å tape. Det skal ha framsatt korrupsjonsanklager mot et selskap som er med i Telenor-konsortiet.

Telenor er overfor Dagbladet svært sparsomme med kommentarene og viser til at saken er svært betent.

-  Vi ønsker ikke å drøfte denne saken offentlig, men jeg kan si at vi avventer situasjonen, sier administrerende direktør Pål Sørensen i Telenor Satellite Services, som leder framstøtet i Kenya.

<B>TELEKOM:</B> Utviklingen innen telekom skyter fart i Afrika. Nå er Telenor snytt for fasttelefonlissensen i Kenya. Dette bildet er fra en mobiltelefonstand i Kongo.