Telenor vil diktere tellerskritt-prisen

Det blir ikke billigere å ringe lokalt når telemonopolet faller 1. januar. Telenor-sjef Tormod Hermansen nekter å senke prisene som andre telefonselskaper må betale for å bruke selskapets linjer. Dermed uteblir konkurransen og Telenor kan selv bestemme prisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor sitter bokstavelig talt med bukta og begge endene når telemonopolet oppheves fra nyttår. De eier linjene inn til de tusen hjem. Andre som vil konkurrere om å tilby deg og meg billige takster må betale Telenor for å benytte nettet. Men samkjøringsprisene statsselskapet krever på lokalsamtaler er så høye at de nye teleselskapene takker nei.

- Jeg tviler på at noen gidder å gå inn på det markedet med de prisene Telenor tilbyr. I dag er samtrafikkprisene på lokaltakst betydelig høyere enn det du som kunde må betale Telenor. Da blir det ikke lønnsomt for andre å gå inn, sier Telia-direktør Bjørn Formo til Dagbladet.

I Telenor har de forstålig nok ingen sans for kravet om lavere samtrafikkpriser. Der i gården presiseres det at det har kostet dem dyrt å gi alle landets husstander telefon og at det er helt rimelig at nye aktører er med å betaler disse investeringene.

- Vi har investert mye i vårt abbonentnett. Det vil vi gjerne dekke inn gjennom en merpris, konserndirektør i Telenor Magnus Dokset.

Bryter forutsetninger

Svenskeide Telia satser stort på det norske markedet, men vil holde seg unna lokalsamtaler så lenge Telenor får bestemme prisen. Å legge egne kabler til privathjem er helt uaktualt, sier Formo: Det blir for dyrt.

Dermed brytes en av målsetningene for å oppheve telemonopolet, nemlig å gi vanlige telefonbrukere rimligere priser. Konkurransen vil begrense seg til riks- og utenlandssamtaler og samtaler fra fast apparat til mobil. Der vil prisene gå ned, spår Formo. Men også her er det samtrafikksprisene som vil avgjøre. De skal avgjøres gjennom forhandlinger.

Ingen pålegg fra Dørum

Den eneste begrensningen Samferdselsdepartementet har satt er at prisene skal være såkalt 'kostnadsorienterte'. Men det begrepet kan tolkes vidt, og det er det Telenor gjør når de nekter å senke prisene, hevder Formo. Han mener myndighetene bør pålegge statsselskapet å senke prisene, slik myndighetene har gjort i Tyskland.

- De har mulighet til å gripe inn og fastsette satser, sier han.

Men det har det aldri vært planer om, får Dagbladet opplyst hos Samferdselsdepartementet.

- Det har ikke vært aktuelt hittil. I det nye regelverket slås det fast at samtrafikksprisene skal fastsettes gjennom forhandlinger og på basis av hva det koster å levere teletjenester, sier spesialrådgiver Jens C. Kokk i Post og Teleavdelingen.