Telenoraksjen falt

Telenor-aksjene fløy ut døra da telegiganten ble introdusert på Oslo Børs i dag. Etter bare to minutter var det solgt over en halv milliard kroner, og kursen hadde sunket med nesten to kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg Telenor-kursen hos Finanskanalen

Telenorsjef Tormod Hermansen har gjentatte ganger bedyret at børsnoteringen av Telenor ikke er en fiasko. I dag morges møtte han til frokost på Oslo Børs for å følge introduksjonen.

Og det startet ikke bra. Bare i løpet av få minutter var det solgt aksjer for en halv milliard, og kursen sank ned mot 40 kroner. Et kvarter seinere var det solgt for en hel milliard, og kursen lå fortsatt under introduksjonsprisen på 42 kroner.

Kl. 12.30 var det omsatt Telenor-aksjer for nærmere 2,24 milliarder. På en vanlig dag omsettes det for rundt to milliarder kroner totalt på Oslo Børs.

Telenor-sjef Tormod Hermansen er ikke overrasket over kursfallet, og regner med at det tar en stund før prisen stabiliserer seg.

– Vi ventet en del spekulativ kjøpsaktivitet i starten. Noen vil kanskje benytte sjansen til å påvirke markedet, sa han til pressen et kvarter etter åpningen.

Årsaken til det snare prisfallet skal være at det før åpningen lå inne hele ti millioner salgsordre i norske meglerhus på 42 kroner, i tillegg til et ukjent antall hos utenlandske meglere.

De store europeiske børsene åpnet med nedgang i dag, dette skyldes i stor grad fall i prisene på IT-aksjer.

- Trist start for Telenor

Foreløpig har det ikke vært noen stor interesse i internasjonale finansmedier for børsintroduksjonen av Telenor. «Trist start for Telenor» skriver nettutgaven til den svenske avisen Dagens Industri.

- Det er litt interesse for Telenor og bankene, men nok en gang har vi sett et løp hvor IT og telekom går tomme for damp, noe som viser at investorene fortsatt er forsiktige i disse sektorene. Vårt syn er at trenden fortsatt er nedadgående, sier Europa-strateg David i BNP Paribas til nyhetsbyrået Reuters.

- Prisen ikke avskrekkende

Investeringsdirektør Ragnhild Wiborg i Odin Fondsforvaltning, et av de ledende norske fondsforvalterne, mener det var riktig å skru ned prisen på telenor-aksjen før introduksjonen.

- Prisleiet for Telenor-aksjen er ikke avskrekkende etter den siste prisreduksjonen, men det er mer snakk om et sektorproblem, sier Wiborg.

Hun mener teleaksjene generelt er presset, blant annet på grunn av høyt gjeldsnivå i selskapene og store utgifter i forbindelse med kjøp av lisenser for utbygging av nye UMTS-nett.

Kjøper dere Telenor-aksjer i dag?

- Vi uttaler oss ikke om hvilke aksjer vi kjøper og selger, sier Wiborg, og vil ikke kommentere om Telenor-aksjen er aktuell for Odin-fondene.

Tilretteleggerne kjøper

Akkurat nå svinger kursene mellom 39,50 og 41,30 kroner. Det er Christiania Markets og DnB Markets som er mest aktive på kjøpersiden. Begge har vært en av de viktigste tilretteleggerne for Telenor i forbindelse med børsintroduksjonen.

Ifølge Finanskanalen er det DnB Markets som har stått for så og si alt netto kjøp så langt. Det betyr at en av de viktigste Telenor-rådgiverne nå driver med rene sttøttekjøp for å holde prisen oppe. Hegnar Online mener «gulvet» er satt til 40 kroner.

Telenor-aksjen tar så og si all oppmerksoheten på børseni dag. Over 80 prosent av omsetningen er i Telenor-aksjer, og markerte selskaper som Opticom, Nera og Tandberg faller kraftig.

Satte ned prisen fredag

Telenor-aksjen ble i går priset til 42 kroner per aksje, og Telenor ble dermed priset til 74 milliarder kroner.

Totalt har 372.151.899 aksjer vært lagt ut for salg. Opprinnelig var prisintervallet på Telenor-aksjen satt til 50-68 kroner. Dette intervallet ble justert ned natt til fredag, etter at fristen for å tegne seg som privataksjonær hadde gått ut. Det nye intervallet ble satt til 42-46 kroner, og selskapet landet altså på den lavest mulige prisen.

I dag er det 21 prosent av aksjene i Telenor som er lagt ut for salg. Det vil si at emisjonen skaffer selskapet ca. 16 milliarder i ny egenkapital. Dette vil i sin helhet gå til å betale gjeld, men på grunn av den lave prisingen får altså Telenor dekket bare en tredjedel av gjelda.

Ble ikke «tidenens folkeaksje»

Selve tilretteleggingen for børsintroduksjonen har kostet opp i mot en halv milliard. Størsteparten har gått til tilretteleggere som DnB Markest og Goldman Sachs, men Telenor har også brukt rundt 50 millioner kroner på en gigantisk reklamekampanje for å gjøre Telenor til «tidenes folkeaksje».

Det har aksjen ikke blitt. Så langt har Telenor 53 000 privataksjonærer, og rundt 5000 av disse igjen er Telenor-ansatte. Det er under halvparten av rekorden til UNI Storebrand, som på starten av nittitallet hadde hele 120 000 privataksjonærer.

Det er også langt lavere enn Telia, som brukte 200 millioner reklamekroner på å overtale 900 000 svensker til å kjøpe aksjer i selskapet. De 900 000 har siden sett verdien stupe med 30 prosent.

Kl. 1530 introduseres Telenor-aksjen på den amerikanske NASDAQ-børsen. Dagbladet.no følger saken.

Trykk reload for oppdateringer.

IKKE NERVØS: - Ikke mer enn jeg tåler, sa Hermansen om tapet på sine egne Telenor-aksjer etter at introduksjonen åpnet med et fall på rundt fem prosent.