- Telenors aksjer blir ikke solgt på en god stund

- Positiv utvikling, sier statsministerens kontor.

THUMBS UP? Jens Stoltenberg møtte tirsdag statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. Nå kan det vise seg at møtet ga større resultater enn de to ville si FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADET
THUMBS UP? Jens Stoltenberg møtte tirsdag statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev i forbindelse med kommende rettsaken mot Telenor i Russland. Nå kan det vise seg at møtet ga større resultater enn de to ville si FOTO: HENNING LILLEGÅRD / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den russiske avisa Kommersant melder i dag at Moskvas namsmann, som har tatt arrest i Telenors russiske VimpelCom-aksjer til en verdi av 11,6 milliarder kroner, ikke har hastverk.

- Telenors aksjer i VimpelCom blir ikke solgt på en god stund, sier leder for namsmannens kontor, Artur Parfenchikov,
til avisas papirutgave.

Parfenchikov begrunner ikke utsettelsen med politiske signaler fra Kreml. Han understreker at prosessen med å fastslå verdien av og selge de beslaglagte eiendommene er i gang, men at det er en langsom prosess.

Ga ingen garantier
Tirsdag reiste Jens Stoltenberg på dagsbesøk til Moskva for å diskutere saken med president Dmitrij Medvedev og statsminister-kollega Vladimir Putin.

I etterkant av møtet ville ingen si noe om garantier for å redde Telenors aksjepost i VimpelCom. Kommersant tolker uttalelsen fra namsmannen til at møtet allikevel har gitt resultater.

- Dersom dette stemmer er det en positiv utvikling. Stoltenberg ga uttrykk for at det ville være urimelig å tvangsselge aksjene før saken er ferdig i alle rettsinstanser og jeg er sikker på at de merket seg det sterke engasjementet fra norsk side, sier stabsjef ved SMK, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, som selv deltok på besøket.

Tok arrest
I mars slo en dommer i Omsk fast at det norske teleselskapet må ut med 11,6 milliarder kroner i erstatning til miniaksjonæren Farimex, med 0,0002 prosent av aksjene i VimpelCom, der Telenor er medeier.

Hvem som kontrollerer Farimex er omstridt.

Tillater salg
Telenor mener miniaksjonæren er et redskap for Alfagruppen, en annen stor eier i VimpelCom. Alfagruppen, som ledes av den russiske oligarken Mikhail Fridman, benekter dette.

Alfagruppen og Telenor har lenge vært uenige i oppkjøpet av det ukrainske mobilselskapet URS, en handel gjennomført mot Telenors vilje.

NÅDDE FØRSTESIDENE: Møtet mellom Stoltenberg og Putin nådde førstesidene i flere russiske aviser. På dagsorden stod olje- og gassressurser, klima, Svalbard og telenorsaken. Foto: Olga Shamshur
NÅDDE FØRSTESIDENE: Møtet mellom Stoltenberg og Putin nådde førstesidene i flere russiske aviser. På dagsorden stod olje- og gassressurser, klima, Svalbard og telenorsaken. Foto: Olga Shamshur Vis mer

Domstolen i Omsk tok arrest i Telenors aksjer i VimpelCom med den hensikt å selge dem, dersom ikke Telenor betaler. Russisk lov tillater tvangssalg ettersom Omsk-dommen er rettskraftig, til tross for at Telenor har anket.

- Strider mot rettsstaten
Under tirsdagens møte ga Stoltenberg klart uttrykk overfor det russiske lederskapet at den norske stat, som eier 54 prosent av Telenor, vil unngå et tvanggssalg av Telenors aksjer i det russiske selskapet VimpelCom.

- Vi mener at det å iverksette salget strider mot  grunnleggende moderne rettsstatsprinsipper, sa Jens Stoltenberg til Dagbladet etter besøket.

Putin ville overfor pressen ikke gi noen garantier for at tvangssalget ville stoppes fra hans side.

- I denne saken er vi (...) helt uavhengige og nøytrale. Vår oppgave er å sikre at dette foregår innenfor rammene av loven, sa Putin.

Glade - men ikke beroliget
Pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor er ikke overrasket over manglende løfter fra de føderale russiske myndighetene, men håper møtet kan ha gjort inntrykk.

- Vi er veldig glade for at denne saken nå har kommet opp på det øverste nivået som mulig er, i tillegg til en eventuel sak i russisk høyesterett, sier Melgård om tirsdagens møte til Dagbladet.

Ved Telenors Moskva-kontor fortsetter imidlertid forberedelsene til rettssaken i den vestsibirske byen Tjumen 26. mai.

- Det juridiske grunnlaget for å selge aksjene er fremdels til stede, så vi tar det overhodet ikke for gitt at namsmannen nå har satt prosessen på stopp, sier kommunikasjonsdirektør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor, til Dagbladet.

IKKE BEROLIGET: - Det juridiske grunnlaget for å selge aksjene er fremdels til stede, så vi tar det overhodet ikke for gitt at namsmannen nå har satt prosessen på stopp, sier kommunikasjonsdirektør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor, til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
IKKE BEROLIGET: - Det juridiske grunnlaget for å selge aksjene er fremdels til stede, så vi tar det overhodet ikke for gitt at namsmannen nå har satt prosessen på stopp, sier kommunikasjonsdirektør Anna Galitsina ved Telenors russlandskontor, til Dagbladet. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer