Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Telenors konsernsjef trekker seg fra styret i Vimpelcom

Jon Fredrik Baksaas trekker seg med umiddelbar virkning.

INN PÅ TEPPET: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har måttet forklare seg om Vimpelcom-saken til næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INN PÅ TEPPET: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas har måttet forklare seg om Vimpelcom-saken til næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg går ut av styret i Vimpelcom for å kunne fokusere helt og fullt på å ivareta Telenors interesser som eier. Telenor har nulltoleranse for korrupsjon, og som eier i Vimpelcom vil vi støtte den pågående etterforskningen, skriver Baksaas i en pressemelding fra Telenor.

Telenor oppgir at avgjørelsen er tatt i samråd med styret i Telenor.

- Det at han trekker seg ut nå har ingenting å si. Men han sender jo signaler om at han ikke vil være med på den skuten, men han er jo like fullt sjef i Telenor - som er eier i Vimpelcom, påpeker korrupsjonsforsker ved Universitetet i Bergen, Tina Søreide, til Dagbladet.

- Men det er klart at sånne saker er belastende, sier hun om den pågående etterforskningen.

Etterforskes for korrupsjon Vimpelcom, som har hovedkontor i Nederland og delvis eies av norske Telenor, etterforskes nå av nederlandske myndigheter for overføringer til presidentdatter Gulinara Karimona i Usbekistan.

Vimpelcom skal ved to anledninger ha betalt til sammen 55 millioner amerikanske dollar til Takilant Ltd, hvor presidentdatteren i realitet er eier: 25 millioner i november 2007, og 30 millioner dollar i oktober 2011.

Nederlandske påtalemyndigheter mener at disse utbetalingene er å regne som bestikkelser for å få myndighetene i Usbekistan til å gi lisenser og tillatelser til Vimpelcom.

- Telenor ser alvorlig på anklagene og spørsmålene knyttet til korrupsjon. Telenor som minoritetseier vil fortsette å iverksette nødvendige tiltak for å beskytte selskapets interesser. Ved å gå ut av VimpelComs styre løser Jon Fredrik Baksaas mulige interessekonflikter som kan oppstå under de rådende forholdene, skriver Telenor i pressemeldingen.

Telenors konserndirektør med ansvar for Europa, Kjell Morten Johnsen, vil nå ha to stemmer i Vimpelcoms styre.

Inn på teppet Baksaas har sammen med styreformann i Telenor, Svein Aaser, vært inne og forklart seg om korrupsjonssaken for næringsminister Monica Mæland.

- De tiltak styret i Telenor så lang har foretatt innebærer ingen garanti for at kritikkverdige eller ulovlige handlinger ikke har funnet sted. Det pågår en politietterforskning for å bringe klarhet i dette, skriver næringsministeren i sin redegjørelse.

Etter det NTB erfarer vil Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ha høring i korrupsjonssaken på torsdag, hvor Mæland er bedt om å møte. Om at Baksaas nå trekker seg fra styret, sier Mæland følgende:

- Jeg tar det til etterretning, sier næringsminsteren til Dagbladet.

Norske Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene.

Telenor opplyser videre om at de har utnevnt en komité av styremedlemmer for å følge opp utviklingen i Vimpelcom.

- Ved å gå ut av styret i Vimpelcom, fjernes eventuelle fremtidige interessekonflikter for Telenors konsernsjef, skriver styreformann Svein Aaser i Telenor i pressemeldingen.