Telenors sikkerhetsrisiko

Telenor vil legge ned fasttelefonnettet. Problemene vil de ta sånn etterhvert.

.UTRYDDET ART  Nå skal fastlinjene forsvinne dit telefonkioskene forsvant. Spørsmålet er hvor mye sikkerhet og pålitelighet som forsvinner samtidig- Foto: Hans Arne Vedlog
.UTRYDDET ART Nå skal fastlinjene forsvinne dit telefonkioskene forsvant. Spørsmålet er hvor mye sikkerhet og pålitelighet som forsvinner samtidig- Foto: Hans Arne VedlogVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg bor i Oslo. Ifølge kartet befinner jeg meg bare 8,2 kilometer fra Telenors imponerende hovedkontor på Snarøya. Oslo er en stor og nokså sentral by i Norge. Men jeg har ikke mobildekning. Eller, for å være presis: Dersom jeg løper til kjøkkenet, åpner kjøkkenvinduet og lener meg ut er forbindelsen nesten brukbar. Av og til. I hvert fall på gode dager. På de andre dagene består samtalen stort sett i å prøve å få den som har ringt meg til å høre at hun må ringe meg på fasttelefonen.

Jeg har ikke sjekket, men jeg regner med at Telenor tar akkurat like mye betalt for mitt mobilabonnement som det andre betaler. Mobilen virker jo tross alt mange andre steder. Bare ikke hjemme hos meg. Eller hos naboen. For et par år siden siden kom en bil og målte signalet. Jeg og mannen i bilen var skjønt enig om at dette var dårlig. Så dro han. Siden har jeg ikke hørt noe. Telenor er nok for travle med å rulle ut 4G.

Nå skal Telenor legge ned det klassiske fasttelefonnettet. Fra 2017 skal vi alle være over på bredbånd og fiber. Unntatt dem som ikke har bredbånd eller fiber i nærheten. Siden jeg bor i dette temmelig sentrale Oslo, er fiber tilgjengelig for meg, når Telenor ikke klarer å levere anstendig mobildekning. Men Norge er et langt og bredt land, med mange spennende fjell og daler. Et nytt nett må kobles sammen av mange forskjellige deler. Et digitalt nett vil være sårbart, særlig fra den dagen det ikke finnes et fastnett i reserve. Ofte slås slike nett ut akkurat når samfunnet trenger dem mest.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap mener Norge ikke er godt nok forberedt når fasttelefonnettet forsvinner om fire år. Telenor mener dette ikke er noe problem. Direktoratet er som kjent en offentlig institusjon med ansvar for sikkerhet. Telenor er et offentlig aksjeselskap med ansvar for overskudd til eierne. Det er opp til hver av oss hvem av dem vi velger å stole på.

For Telenor er det tydeligvis ikke lønnsomt å sikre mobildekning i den slagskyggeskrenten jeg bor i. Når fastnettet skal bort, vil Telenor komme opp i mange lignende problemer rundt om i landet. De vil sikkert søke å løse disse problemene på en økonomisk ansvarlig måte. Men billig er ikke alltid forsvarlig, og raskt er ikke alltid trygt.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kritiserer også Samferdselsdepartement for manglende forberedelse. Det er mest økonomisk å gjøre det raskt, det er sikkert lønnsomt for både Telenor og selskapets majoritetseier, staten. Men forberedelsene, tidsplanen, komsekvensanalysen og informasjon til de som fortsatt er avhengig av det gamle nettet mangler. Vi vet at Norge har utfordringer på sikkerhet. Telenor trenger ikke dokumentere det en gang til.

Utviklingen går alltid framover, og teknologi må skiftes ut. Men da må den ansvarlige leverandøren også gjøre en ansvarlig jobb, der sikkerhet og de forskjellige brukernes utfordringer tas med i regnestykket, der informasjon og tidsplan foreligger i god tid, og der nettet som skal overta tilfredstiller rimelige minimumskrav for alle brukere.

Selv er jeg av erfaring ikke imponert over Telenor på disse områdene. Og hvis noen på Telenor har lyst til å ringe meg for å forklare meg hvorfor jeg tar feil: Vær så snill og ring meg på fasttelefonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.