Telenors smøring i Irland blir kontrollkomite-mat

Komitémedlemmer frykter korrupsjonskultur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev tidligere denne uka om hvordan to av Telenors mest sentrale menn i Vimpelcom-saken også var involvert da Telenor betalte penger til partiet til den irske samferdselsministeren. Omtrent samtidig med de skjulte utbetalingene ble Telenors irske prosjekt Esat Digicom tildelt lukrative tele-lisenser.

- Det var begredelig lesning. I og med at dette er de samme personene som inngår i persongalleriet som er relevant i forbindelse med  Vimpelcom- og Telenor-saken, kan det se ut som om det er en kultur for slikt. Det er naturlig at vi i komiteen stiller spørsmål om det er en korrupsjons-kultur, i Telenor. I hvert fall i deler av selskapet, sier kontrollkomite-medlem Helge Thorheim (Frp).

Han reagerer på at metoden likner og at to av de samme teletoppene var involvert i både Vimpelcom og i Irland. Nå vil han ta den tilsynelatende gjentakende praksisen opp i komitéen neste gang de skal diskutere Vimpelcom-saken.

Smøre-penger Komité-kollega Hans Fredrik Grøvan (KrF) er enig.

-  Det Dagbladet har avdekket i Irland er metoder som også er blitt brukt i andre sammenhenger. Jeg synes dette begynner å bli en ubehagelig historie med tanke på hvordan et selskap som Telenor har benyttet seg av smøre-penger for å skaffe seg lisenser. En kan stille store spørsmålstegn ved Telenors praksis for å skaffe seg markedsadgang. Det er god grunn til å bruke dette som et eksempel for å spørre om dette er et mønster, sier Grøvan.

Han viser til at Telenor har hatt tre styremedlemmer og sentrale folk i administrasjonen i Vimpelcom. Også i Irland var det Telenor-folk med i ledelsen til Esat Digifone. I oppstartsfasen i 1995 ble det betalt to tvilsomme pengeoverføringer til partiet som da hadde samferdselsministeren. Den ene sjekken var undertegnet av en norsk underordnet til Esat Digifone-direktør Jan Edvard Thygesen. Den andre sjekken ble ekspedert av Telenors internasjonale direktør Arve Johansen fra Oslo. 316 000 kroner ble betalt inn til en konto det irske partiet Fine Gael hadde i et skatteparadis.

Både Thygesen og Johansen ble senere topper i Vimpelcoms styre og administrasjon.

- Det kan virke som om kravet til null-korrupsjon ikke har blitt tatt så nøye. En ting er hva du har mellom to permer, men det som teller er hva du gjør i praksis. Dette er urovekkende og det føyer seg inn i et mønster som gjør at dette er en sak som krever oppfølging, sier Grøvan.

Erkjenner feil Detaljene om Telenors politikersmøring kom for dagen etter at det i Irland ble satt ned et tribunal som jobbet i 14 år med å finne fakta i saken. Deres jobb var ikke å konkludere i forhold til om loven var brutt.

- I Irland var det både lovlig og vanlig å gi donasjoner til politiske partier. Etter påtrykk fra vår lokale partner gikk Telenor med på å legge ut for et bidrag på vegne av Esat Digifone da selskapet var under oppstart. Selv om dette ikke var ulovlig, var det uheldig og vi har i ettertid  vært tydelige på at vi ikke skulle foretatt denne utbetalingen. Telenor har etter denne saken også tatt et prinsipielt standpunkt å ikke gi støtte til politiske partier, skriver Telenors kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i en kommentar til Dagbladet.

TELENORTOPPER: Telenors Arve Johansen ledet Telenor International da de betalte 316 000 kroner til et politisk parti i Irland. Fra 2003 til 2009 var han styremedlem i Vimpelcom. Her er han sammen med  Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (t.h.). Foto: Morten F. Holm / SCANPIX .
TELENORTOPPER: Telenors Arve Johansen ledet Telenor International da de betalte 316 000 kroner til et politisk parti i Irland. Fra 2003 til 2009 var han styremedlem i Vimpelcom. Her er han sammen med Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas (t.h.). Foto: Morten F. Holm / SCANPIX . Vis mer

Han understreker at Telenor er trygge på at Esat Digifone vant sin lisens i Irland fordi de hadde det beste budet. De tidligere Telenor-toppene Jan Edvard Thygesen og Arve Johansen har ikke besvart Dagbladets henvendelser.